Avrupa ekonomisi %12 daralabilir

Dünyada Kovid-19’un etkisiyle yaşanan ekonomik daralmanın tahmin edilenden daha büyük olacağı bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde (Kıristin Lagart), “Euro bölgesinde daralma yüzde 12 olabilir.” dedi. Fitch (Fiç) de büyüme tahminini düşürdü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,6 daralacağını öngördü.

Abone ol

Kovid-19 salgını dünya ekonomisini durdurma noktasına getirdi. Daralmaya yönelik iyimser tahminler de değişti.

Son olarak Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde (Kıristin Lagart) virüsün etkisiyle sarsılan Avrupa’da, ekonomide yaşanacak daralmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Lagarde, “Euro Bölgesi” olarak adlandırılan ve avro para birimini kullanan ülkelerde bu yıl yüzde 8 ila yüzde 12’lik bir daralma olabileceğini dile getirdi.

Lagarde yaptığı açıklamada, iyimser olarak nitelediği bu tahminin geride kaldığını ve önümüzdeki dönemde görülecek daralmanın orta seviyede ya da çok daha zarar verici nitelikte bir daralma olacağını dile getirdi.

Fitch Ratings’in (Fiç Reytings’in) Küresel Ekonomik Görünüm Raporu da güncellendi. Başlık “Koronavirüs Şoku Genişliyor” oldu.

Türkiye ekonomisiyle ilgili tahminlere de yer verilen raporda, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 3 daralacağı, 2021'de yüzde 5 büyüyeceği tahmin edildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, raporda daha önce yüzde 3,9 küçülmesini beklediği küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,6 daralacağını öngördü. Ayrıca yüzde 7 daralması beklenen Avro Bölgesi ekonomisinin de yüzde 8,2 küçüleceği tahmin edildi.

Raporda, Çin hariç gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik aşağı yönlü değişiklikler yapıldı. Bu yıl yüzde 0,7 büyümesi beklenen Çin ekonomisi ile yüzde 5,6 daralacağı öngörülen ABD ekonomisine ilişkin tahminlerde değişikliğe gidilmedi.

Gelişmiş ülke ekonomilerinin tahminlerindeki en büyük düşüş Hindistan’da oldu. Hindistan ekonomisinin bu yıl yüzde 5, Brezilya ekonomisinin ise yüzde 6 küçülmesinin beklendiği belirtildi. Öte yandan Fitch’e göre; Küresel ekonomi 2021'de yüzde 5,1’lik büyüme performansı gösterecek.

Bakan Pekcan'dan e-ihracat açıklaması Ekonomi Ekonomide Kovid-19 etkisi Ekonomi Otomotiv devi 200 kişiyi işten çıkarıyor Ekonomi Maliyet sorununa köklü çözüm Ekonomi