NATO ülkeleri ve Norveç'ten geniş katılımlı tatbikat

130 uçak ve 30'dan fazla ülkeden 70 gemi ve 10 bin araçla NATO, Norveç'te geniş çapta bir tatbikata hazırlanıyor. Ekim ve Kasım aylarında yapılacak bu tatbikat kapsamında NATO ve ortaklarının 40.000'den fazla katılımcısı, Trident Juncture 2018 tatbikatı kapsamında Norveç'e gidecek.

Abone ol

NATO ülkeleri ve Norveç geniş katılımlı bir tatbikata hazırlanmaya başladı.

NATO'nun 1980'den sonra Noveç'te yürüttüğü en geniş çapta bir tatbikat olacak bu. Tatbikatla NATO'nun müdahale gücü, bir üye ülkeye yardım etme kabiliyeti ve Norveç'in genil çapta müttefik takviyesi alma yeteneği test edilecek.

Tatbikat hava,deniz ve karadan yürütülecek. Tatbikat'ın Norveç'te yapılacak olmasının sebebi ise Norveç'in sert iklimi. Soğuk ve yağışlı havalar, NATO birlikleri için ek zorluklar doğuracak ve onları zor koşullarda çalışacak şekilde eğitecek.

Norveç, Trident Juncture 18'e ev sahipliği yapmayı teklif etti ve NATO teklifi dört yıldan fazla bir süre önce kabul etti. Norveç, uzun süredir çok uluslu askeri tatbikatlara ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında Cold Response, Dynamic Mongoose and Arctic Challenge bulunuyor.

2014'ten bu yana, küresel güvenlik durumundaki değişiklikler nedeniyle toplu savunma NATO'nun öncelikleri arasında yer aldı. NATO bu tatbikatı güçlü olduğunu göstermek amacıyla yapacağını duyurdu.

Tatbikatın ilk kısmı 25 Ekim'den 7 Kasım'a ikinci kısmıysa 14–23 Kasım 2018 tarihinde yapılacak. Tatbikatın yürütülmesinden ise NATO Ortak Kuvvetleri Komutanı Amiral James G. Foggo III sorumlu olacak.

ABD'yi kasırga vuracak Dünya Fransa'dan UCM'ye destek Dünya BM'den İdlib uyarısı Dünya Rusya ve Çin'den Batı'ya gözdağı Dünya