Türkiye ile Rusya anlaştı!

Suriye krizinin çözümü için Astana'da yapılacak barış müzakereleri öncesinde Ankara ve Moskova kritik bir anlaşma sağladı. Mutabakata göre, Halep'te uygulanan ateşkes ülke geneline yayılacak. Anlaşmayı ihlal eden tarafa yaptırım uygulanacak. PYD, IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütleri ateşkes kapsamı dışında tutulacak. Anlaşma, Astana'daki barış görüşmeleri için de zemin oluşturacak

Abone ol

Bölgesel işbirliği yolunda büyük bir adım daha atıldı. Suriye'de savaşı bitirecek olan Astana zirvesi öncesi Türkiye ve Rusya kritik bir anlaşmaya vardı. Halep'te uygulanan ateşkes Suriye'nin geneline yayılacak.

Moskova'da Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanları arasında yapılan üçlü zirveden sonra Türk ve Rus yetkililer Ankara'da muhaliflerle bir araya gelmişti.

Görüşmelerde, Suriye'de ateşkesin parametreleri görüşüldü. Ve görüşmeler sonunda Türkiye ve Rusya ortak bir plan üzerinde mutabakata vardı.

Anlaşmaya göre, Halep'te uygulanan ateşkes Suriye'nin geneline yayılacak. PKK/PYD, IŞİD ve El Nusra ateşkes dışında tutulacak. Yabancı güçler Suriye'den çıkarılacak. Ateşkesi ihlal eden tarafa yaptırım uygulanacak. Anlaşma hedefine ulaşırsa taraflar siyasi çözüm için Astana'da barış masasına oturacak.

ANLAŞMANIN MADDELERİ

- Ateşkes Suriye geneline yayılacak

- PYD, IŞİD ve El Nusra ateşkes dışında

- Ateşkesi ihlal edene yaptırım uygulanacak

- Yabancı güçler Suriye'den çıkarılacak

Anlaşmayla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan da açıklama geldi. Biri siyasi çözüm, diğeriyse ateşkes olmak üzere iki konuda anlaşma sağlandığını söyleyen Çavuşoğlu, anlaşmanın her an yürürlüğe girebileceğini belirtti.

Çavuşoğlu, "Suriye'de kalıcı atşkes ve siyasi çözüme yakınız. Terör örgütleri Suriye'de ateşkesin dışında tutulacak. Türkiye'nin terör örgütü DEAŞ ve YPG ile mücadelesi sürecek" dedi.

Bu arada Dışişleri kaynakları da Astana'da yapılacak barış görüşmelerinde PYD/YPG'nin olmayacağını açıkladı.

ulusalkanal.com.tr

Karadeniz'e düşen Rus uçağındaki son konuşmalar ortaya çıktı Gündem Tokat Reşadiye'nin kayıp çocukları 1 yıldır bulunamadı Gündem Rize'de Atatürk'e hakaretten gözaltına alınmışlardı, serbest bırakıldılar Gündem MHP’liler, Genel Merkezi kuşatın! Gündem