Çin’den aşı çalışmalarına ilişkin ümit verici haber

Çinli bilim insanları hazırladığı inaktif aşıyı şempanzelerde test etti. Virolog veteriner hekimler, virüsün enfekte özelliğini ortadan kaldıran inaktif aşının ümit verici olduğunu ifade etti. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Üyesi Prof. Dr. Kürşat Azkur, Türkiye’de de aşı projeleri olduğunu belirtti.

Abone ol

Çin’den aşı çalışmalarına ilişkin ümit verici bir haber geldi.

Yeni tip koronavirüse karşı aşı çalışmaları devam ediyor. Çinli bilim insanları inaktif aşı hazırladı. Aşı hazırlanırken Çin’in başkenti Pekin'de farklı üniversite ve devlet kurumlarından bilim insanları birlikte çalıştı. Bilim insanları, inaktif aşıya ilişkin çalışmaların yer aldığı bir makale yayımladı. Bu aşı çalışmasında virüse karşı koruyucu antikorların ortaya çıktığı belirtildi. İnaktif aşı, virüsün enfekte özelliğinin ortadan kaldırıldığı aşı olarak biliniyor.

Aşı için öncelikle virüs izole ediliyor. Çin’deki aşı çalışmasında bu izolenin ardından aşının bağışıklık etkinliğine bakıldı. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Üyesi Viroloji Profesörü Dr. Kürşat Azkur, bu aşının üretildikten sonra hangi aşamalardan geçtiğini anlattı.

Çinlilerin ürettiği aşıda son aşama ise insanlar üzerinde yapılacak deney.

Profesör Azkur, aşı üretiminde virüsün izolesinde kullanılacak vero hücrelerine dikkat çekti. Azkur, Afrika yeşil maymun böbrek epitel hücrelerinin Türkiye’de bulunduğunu söyledi. Azkur, inaktif aşı projesine Türkiye'de de çalışıldığını belirtti.

HABER: BUSE GENÇTÜRK

ulusal.com.tr

Sağlık ordusunun neferleri Kovid-19’u yenerek taburcu oldu Sağlık Bakan Selçuk açıkladı! 30 Nisan'da okullar açılacak mı? Sağlık Bakan Selçuk'tan 23 Nisan mesajı Sağlık Bakan Varank yerli solunum cihazının başarı hikayesini anlattı Sağlık