Beyaz Saray'ın önündeki Andrew Jackson heykeli göstericiler tarafından yıkılmak istendi

Amerikan tarihinde önemli yere sahip kişilerin heykelleri, köleci toplumu savundukları gerekçesiyle ırkçılık karşıtı gösterilerin hedef tahtasında. Eylemciler Beyaz Saray’ın karşısında bulunan ABD’nin 7’nci başkanı Andrew Jackson heykelini yıkmak istedi.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde George Floyd eylemlerinde polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı protestolar heykel yıkarak devam ediyor. Günlerdir süren eylemlerde göstericiler Amerikan tarihinde köleliği savunan ve ırkçı kimliği ile tanınan simge kişilerin heykellerini bir bir yıkıyor.

Son olarak Beyaz Saray’ın karşısında bulunan 7’nci ABD Başkanı Andrew Jackson’un heykeli de eylemcilerden nasibini aldı.

Lafayette Park'ın sembolü sayılan heykeli iple bağlayarak devirmeye çalışan göstericilere polisi ve gizli servis müdahale etti. Kolluk gücünün devreye girmesiyle heykel yıkılamadı. ABD Başkanı Donald Trump eylemi “utanç verici vandalizm” olarak niteledi.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi önündeki ABD’nin 26. Başkanı Theodore Roosevelt’in heykeli de kaldırılıyor. Doğa Tarihi Müzesi ile New York Belediyesi “Roosevelt’in heykelinin, siyahîlere ve yerlilere karşı ırkçı ve üstünlük taslayan nitelik taşıdığı” gerekçesiyle kaldırılmasına karar verdi.

Bu arada protestocuların özerklik ilan ettiği Capitol Hill (kapıtıl hiıL)ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve çağırdığı Seattle Belediye Başkanı Jenny Durkan özerk bölgeyi dağıtacağını açıkladı.

abd
Suriye'den ABD'ye yaptırım tepkisi Dünya NATO'dan Libya, Türkiye ve Fransa açıklaması Dünya Somali'de Türk askeri eğitim üssüne intihar eylemi girişimi Dünya Suudi Arabistan'dan hac kararı: Bu sene hac yapılacak mı? Dünya