Putin: Terörün sınır tanımadığı bir kez daha kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Brüksel'deki patlamalarla ilgili açıklamasında, terörün sınır tanımadığının ve tüm insanlığı tehdit ettiğinin bir kez daha kanıtlandığını vurguladı.

Abone ol

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un verdiği bilgiye göre, Rusya Devlet Başkanı Putin havalimanı ve metro istasyonunda yaşanan patlamaları ‘barbarca’ olarak niteleyerek saldırıları kınadı."Putin, saldırılarda hayatını kaybedenler için Belçika Kralı Philippe'ye başsağlığı mesajı gönderdi. Belçika halkına da taziyelerini ileten Putin, Rusya halkının bu zor zamanda Belçika halkının yanında olduğunu belirtti" diyen Peskov sözlerini "Putin, Belçika'da terör saldırıları gerçekleştiren faillerin ve azmettiricilerin hak ettikleri cezayı çekeceklerinden emin olduğunu ifade etti" diye sürdürdü.

RUS DIŞİŞLERİ'NDEN BELÇİKA HALKINA BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Belçika halkına başsağlığı diledi. Zaharova, "Sizlerin, Belçika halkının ve diğer ülkelerin temsilcilerinin yanındayız. Acınızı paylaşıyoruz. Rusya, patlamaların arkasındaki koşulların açığa çıkarılması için Belçika yönetimiyle yakın iletişim içinde" dedi.

Rus vatandaşları için Belçika ve Avrupa ülkelerine seyahat kısıtlaması ile ilgili kararı büyükelçilik aracılığıyla yapılacak görüşmelerin ardından alacaklarını belirten Zaharova, bazı Batılı ülkelerin terör saldırılarına rağmen Rusya ile işbirliği yapmak istemediğini de vurguladı. Zaharova, terörle mücadele faaliyetlerinin ele alındığı Rusya-NATO Konseyi gibi önemli mekanizmaların askıya alınmasını eleştirerek, "Bugün Avrupa'da küresel işbirliğinin ne kadar önemli olduğu görülüyor" ifadelerini kullandı.

MEDVEDEV: KARARLILIKLI KINIYORUZ

Brüksel'deki saldırıları kınayan Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, "Saldırılar, uluslararası toplumun terör tehdidiyle mücadelede koordineli çalışma yürütmesi gerektiğini gösterdi" dedi. Belçika Başbakanı Charles Michel'e taziye mesajı gönderen Medvedev, "Rus hükümeti ve halkı adına Belçika'ya başsağlığı diliyoruz. Bu barbarca suçu kararlılıkla kınıyoruz" dedi.

RUSYA: TERÖRLE MÜCADELEDE RUSYA İLE BİRLEŞİN

Rusya Devlet Duması Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov da Twitter hesabından yaptığı açıklamada Avrupa’ya terörle mücadelede Rusya ile birleşme çağrısı yaptı. Ölenlerin ailelerine taziyeleri dileklerini ileten Puşkov “Avrupa’nın artık gerçek tehlikenin ne olduğunu anlaması ve terörle mücadele Rusya ile işbirliği yapması gerekiyor” dedi.

'PARİS VE BRÜKSEL SALDIRILARI TEK MERKEZDEN PLANLANMIŞ OLABİLİR'

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç ise Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen eş zamanlı saldırıların ardından gelen Brüksel’deki saldırıların tek merkezden yönetiliyor olabileceği yorumunda bulundu.

“Her şey neredeyse Paris’tekiyle aynı. Taktik de… Aynı anda farklı yerlerde ne kadar insanı etkileyeceklerse etkilemek, geniş çaplı panik yaratılmak isteniyor. Saldırıların tek merkezden yapıldığı çok açık. Bu bir tekrar” diyen Klintseviç, UEFA 2016 şampiyonasının Fransa’da yapılacağını hatırlattı.

'BATI, PUTİN'İN KOALİSYON ÖNERİSİNİ DİNLEMELİYDİ'

Komünist Parti Genel Başkanı Gennadiy Zyuganov de bugün gelinen noktadan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in terörle mücadele alanında geniş koalisyon oluşturma teklifini dikkate almayan ABD ve AB'yi sorumlu tuttu. Zyuganov, geniş koalisyon kurma vaktinin geldiğini vurguladı.

'GÜVENLİK KONUSUNU DEĞERLENDİRMEYE ALACAĞIZ'

Bu arada Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, Brüksel’deki patlamaların ışığında havalimanlarındaki güvenlik denetimlerinin değerlendirmeye alınacağını söyledi. Sokolov, "Patlama konusunu çok ciddiye alıp Rusya'daki havalimanlarındaki güvenlik konusunu değerlendirmeye alacağız" dedi.

ROSTURİZM: BELÇİKA’DA ÇOK SAYIDA RUS TURİST YOK, İNCELEME YAPILIYOR

Öte yandan Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkan Danışmanı Svetlana Sergeyeva, patlamaların gerçekleştiği Belçika’da Rus turistlerin olup olmadığına yönelik detaylı bir inceleme yapıldığını, Belçika’da çok sayıda Rus turistin olmadığını söyledi, Rusya Turizmciler birliği Sözcüsü İrina Turina ise Brüksel’deki havalimanında Rus turistlerin olabileceğini söyledi.

'PATLAMALARDA HAYATINI KAYBEDEN RUS VATANDAŞI YOK'

Ancak Rusya'nın Brüksel Büyükelçiliği Basın Ataşesi Nadejda Petrova, ilk belirlemelere göre, Brüksel'deki patlamalarda hayatını kaybedenler arasında Rus vatandaşı bulunmadığını bildirdi./sputnik

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'ndan Brüksel'deki saldırıya ilişkin açıklama Dünya Salah Abdeslam yakalandıktan 4 gün sonra Brüksel’de patlama Dünya Belçika'daki saldırılar sonrası İngiltere'den açıklama Dünya Belçika şehir merkezinde üçüncü patlama Dünya