185 üllkeden 10 bin kişinin katıldığı zirve İstanbul'da başladı

Türkiye, Birleşmiş Milletler tarafından ilk kez düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. İstanbul Kongre Merkezi'ndeki zirveye 185 ülkeden 10 bin kişi katılıyor. Zirvenin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Birleşmiş Milletleri eleştiren Erdoğan, mevcut sistemin değiştirilmesi çağrısı yaptı.

Abone ol

60 hükümet ve devlet başkanı, 85 dışişleri bakanı, toplam 185 ülkeden 10 bin kişinin katıldığı Dünya İnsani Zirvesi İstanbul'da başladı.

İlk kez düzenelenen zirvenin ilk ev sahibi de Türkiye. Zirve İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenleniyor. Kongre Merkezi çevresi başta olmak üzere İstanbul'da güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. Kongre merkezindeki güvenliğin Birleşmiş Milletler polisi tarafından sağlandığı görüldü.

Birleşmiş Milletler'in düzenlediği zirvenin amacı, yardıma muhtaç 130 milyon kişi için insani yardım stratejileri ve politikaları geliştirmek.

Zirvenin ilk oturumu kahvaltı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve liderler, kahvaltılı liderler oturumunda buluştu. Basına kapalı oturumun ardından Erdoğan ile konuk lider ve hükümet temsilcileri aile fotoğrafı çektirdi.

Açılış töreninde, dünyadaki göç ve savaş gibi insani dramları konu alan görsel sunumlar yapıldı.

Açılış oturumunun konuşmasını ev sahibi olarak Erdoğan yaptı.

"Büyük bir iftiharla belirtmekte isterim ki; bu iltica, bu sığınma süreci devam etse dahi, varil bombalarından kaçan, büyük tehditle karşı karşıya kalan, ister Suriyeli olsun, ister Iraklı olsun, kim olursa olsun kapımızı hiçbir zaman insanlara, insanlığa kapamayacağız. bunu özellikle belirtmek istiyorum."

Zirvenin açılış oturumunda ve Siyasi Liderlik panellerinde konuşan Erdoğan, Suriye krizi üzerinden Birleşmiş Milletleri eleştirdi.

"70 yıllık tarihinde Birleşmiş Milletlerin en büyük başarısızlığını da bu konuda yaşadığını görüyoruz. Bunda hepimizin, en çok da Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğu bulunuyor. 6 yıldır devam eden Suriye krizinde bunu çok net bir şekilde gördük, yaşadık. Veto hakkının zaman zaman sorumsuzca kullanımı maalesef krizlere ve çatışmalara etkin biçimde müdahale edilmesine mani oluyor. Mevcut sistem insanlığın acil sorunları karşısında ne yazık ki yetersiz kalıyor. Sorunlara çözüm üretemeyen sistemin yükünü sadece belli ülkeler omuzluyor. Artık bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır."

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Suriye krizini örnek göstererek, küresel yeni bir uzlaşı çağrısı yaptı.

"İnsani ilkeler konusunda yeni küresel bir uzlaşmaya ihtiyaç var. Uluslararası insani hukuka uyulmasını konuşmamız gerekiyor. Ama Suriye ve başka yerlerde bunların ihlallerini görüyoruz; hastanelere sürekli saldırılar olduğunu görüyoruz. İnsani yardımların sunulabilmesi için hepimiz birlikte çalışmalıyız."

Oturumlar sonrası Erdoğan önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü.

Zirvenin bugünkü bölümünün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın heyet başkanları onuruna vereceği akşam yemeğiyle sona ermesi planlanıyor.

Dünya İnsani Zirvesi, bugün ve yarın, çok sayıda devlet ve hükümet başkanı, bakan ve üst düzey resmi temsilcinin yanı sıra uluslararası sivil toplum ve akademik kuruluşları, medya ve özel sektör temsilcileri ile krizlerden etkilenen toplulukları bir araya getirecek.

ulusalkanal.com.tr

Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel'i üniversitesine bağışladı Gündem Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel'i üniversitesine bağışladı Gündem F-tipi örgütte itirafçı patlaması yaşanıyor Gündem F-tipi örgütte itirafçı patlaması yaşanıyor Gündem