Köy Enstitüleri 74 yaşında

Türk eğitim sistemine damga vuran, Köy Enstitüleri 74 yaşında. "İş içinde iş eğitimi" ilkesiyle Cumhuriyet nesili yetiştirmeyi amaçlayan Köy Enstitüleri bugün olsaydı ne olurdu? Soruyu mezunlarına sorduk. Yanıtlar ortak, "Türkiye bugün daha özgür daha laik bir ülke olurdu."

Abone ol

KöyEnstitüleri 74 yıl sonra bile adından söz ettirmeye devam ediyor. Cumhuriyet kuçağı yetiştiren; sayısız mezunlar veren bu enstitüler Türkiye'nin dört bir yanında öğretmen yetiştirmek için açıldı.

Samsun'un Ladik ilçesi Akpınar Köy Enstitüsü'nden mezun olan Ahmet Usta ve Hüsamettin Çıtır, o yılları görmüş ve yaşam isimlerden..

Onlar diken tarlasını gül tarlasına çevirmek için ilk adımlarını Köy Enstütileri'nde attı. Hepsi yoksul köy çocuklarıydı. Tek amaçları vardı; okuyup öğretmen olmak sonra da Anadolu'nun köylerine gidip tıpkı kendileri gibi, aydın nesiller yetiştirmek.

Enstitülerin en önemli özelliği de toprak reformunu savunması ve öğrencilerine anlatmasıydı.

'Kırsal kalkınma ve aydınlanma' için,1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri, dönemin Başbakanı İsmet İnönü himayesinde ve İsmail Hakkı Tonguç'un çabalarıyla açıldı. Ancak gelin görün ki gerici çevrelerin, toprak ağalarının tepkisini çeken enstitüler, "komünist yetiştirmekle" suçlanarak 1954'te kapatıldı.

1954'ten sonra yaratıcılığın ön plana çıktığı eğitim anlayışı yerini ezberci eğitime bıraktı.

Peki, Köy Enstitüleri yaşasaydı ne olurdu.

ulusalkanal.com.tr

Baykal'dan Köşk mesajı Gündem Bu bir ödev sorusudur: Cumhuriyet'i kim kurdu? Gündem 39 Türk geri dönemiyor! Gündem Hayvan deneylerine dava Gündem