İçişleri Bakanlığı'nın kadın cinayetleri raporu: 6 ayda 115 kadın cinayeti

İçişleri Bakanlığı, kadın cinayetlerine ilişkin rapor hazırladı. Buna göre, yılın ilk 6 ayında 115 kadın cinayete kurban gitti. Raporda katillerin profili de çıkarıldı. Cinayetlerin yüzde 40'ını kocalar işledi. Rapora göre cinayetlerin yüzde 63'ü tasarlayarak, yüzde 37'si ise ani gelişme sonucu işlendi. İşte o önemli raporun detayları...

Abone ol

İçişleri Bakanlığı, Türkiye'nin kanayan yarasını masaya yatırdı. Kadın cinayetleri mercek altına alındı. "Aile İçi Şiddet ve Kadın Cinayetlerinin Önlenmesinde Kolluğun Önemi ve Rolü" başlıklı rapor hazırlandı.

Rapora göre, bu yılın ilk 6 aylık döneminde 117 bin 192 aile içi ve kadına yönelik şiddet olayı yaşandı. 115 kadın, katledildi. Kadın cinayetleri en çok yüzde 66 ile evde işlendi. Katledilen kadınların yüzde 29'unun 36-45 yaş aralığında olduğu belirlendi.

Raporda katillerin profili de çıkarıldı. Buna göre, cinayetlerin yüzde 40'ını kocalar işledi. Katil zanlılarının yüzde 23'ünün aile üyesi, yüzde 22'sinin sevgili, yüzde 8'inin boşandığı eş, yüzde 3'ünün akraba, yüzde 2'sinin ısrarlı takipçi ve yüzde 2'sinin sevgilinin eşi olduğu tespit edildi.

Rapora göre cinayetlerin yüzde 63'ü tasarlayarak, yüzde 37'si ise ani gelişme sonucu işlendi. Cinayetlerin işlenme nedenlerinin sıralandığı raporda, uyuşturucu madde kullanımı ve psikolojik sorunların etkisi yüzde 8 ile tahminlerden daha az.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için projeler de hayata geçirildi. Onlarından biri Kadın Acil Destek, kısa adıyla KADES Uygulaması. Uygulama ile, kadınlar tehlike anlarında tek bir tuşla kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunabiliyor. 24 Mart 2018'de kullanıma sunulan KADES'i bugüne kadar 891 bin 181 kadın telefonuna indirdi. Uygulama üzerinden yaklaşık 50 bin ihbarda bulunuldu.

Kadınların şiddete karşı korunmasında kullanılan diğer uygulama ise elektronik kelepçe. Halen 15 ilde devam eden elektronik kelepçe uygulamasının, yıl sonuna kadar 81 ile yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Şiddet gören ya da hayatları tehlike altında olan kadınlar hakkında mağdura yönelik "koruyucu tedbir kararı", şüphelilere yönelik de "önleyici tedbir kararı" alınabiliyor. Yılın ilk 6 ayında 60 bin 199 kişi hakkında koruyucu, 125 bin 467 kişi hakkında önleyici tedbir kararı verildi.

ulusal.com.tr

Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı: ''Yasa yapılsın, yabancı fonlar yasaklansın'' Gündem Bu tatbikat Türkiye'ye karşı Gündem 4 terörist etkisiz hale getirildi | 2020'de 216 terörist ikna yoluyla silah bıraktı Gündem ABD yaratıcı yıkıcılık fonunun medya yönü Gündem