“Irak'ı bölme senaryoları başarısız olacak“

Hükumet kurma çalışmaları süren Irak'ta Başbakan Nuri El Maliki, kürtlere çağrıda bulundu. Kürtlerin cumhurbaşkanlığı koltuğu için "uygun bir aday" belirlemesi gerektiğini söyledi. Ülkede Amerikan işgalinden sonra Başbakan Şii, Meclis Başkanı Sünni, Cumhurbaşkanı ise Kürt siyasetçilerden seçiliyor.

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri Maliki, haftalık konuşmasında "Irak Cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlerin hakkıdır. Kürtler bu makam için uygun bir aday belirlemelidir" dedi.

Kürtlerin cumhurbaşkanlığı koltuğu için 'uygun bir aday' belirlemesi gerektiğini söyleyen Maliki, "Seçilecek cumhurbaşkanı Irak'ın parçalanmasını ve bölünmesini engellemelidir" diye konuştu.

Haftalık konuşmasında Maliki, Cumhurbaşkanının en kısa sürede seçilmesi gerektiğini vurguladı, "Cumhurbaşkanının en önemli görevlerinden biri devletin onurunu, saygınlığını korumaktır" ifadelerini kullandı.

Irak'ın bölünme tehlikesine dikkat çeken Maliki, "Bölünme durumunda sadece Irak coğrafyası parçalanmayacak, kaynakları ve zenginliği de bölünecek" dedi. Irak'ı bölme senaryolarının başarısız olacağını belirtti.

Geçtiğimiz Salı, Irak'taki siyasi krizin aşılmasına katkı sağlayacak bir adım atılarak Meclis Başkanı seçildi. Irak Parlamentosu'ndaki oylama sonucunda yeni Meclis Başkanı Selim Abdullah Cuburi oldu.

Kürtlerin cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylarının ise Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtsever Birliği'nden Berham Salih ve Necmettin Kerim olacağı belirtiliyor.

Seçilen cumhurbaşkanı 15 gün içerisinde bir kişiyi hükümetle kurmakla görevlendirmek, görevlendirilen kişi ise 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda.

Irak'ta siyasi tablo Amerikan işgalinden sonra etnik ve mezhepsel temelde inşaa edildi. Buna göre Cumhurbaşkanı kürtlerden, Meclis Başkanı Sünni ve Başbakan ise Şii siyasetçilerden seçiliyor.

ulusalkanal.com.tr

İsrail'den Filistinlilere ''evinizi terkedin'' mesajı Dünya Yeni başkan resmen kapıyı kapattı Dünya Akdeniz'de büyük panik! Plajlar kapatıldı! Dünya İsrail'den taktik ateşkesi Dünya