Danıştay ve Yargıtay paketi Adalet Komisyonu'nda görüşülecek

Meclis'e sunulan Yargıtay ve Danıştay'ın daire ve üye sayısını azaltacak yargı paketinin jet hızıyla Meclis'ten geçirilmesi hedefleniyor. Yarın, Meclis Adalet Komisyonu'nda gelecek tasarının, haftaya da Genel Kurul'da görüşüleceği belirtiliyor. Tasarıya ilişkin yeni ayrıntılar da ortaya çıktı...

Abone ol

Adalet Bakanlığı'nın Meclis'e sunduğu Yüksek Yargı'daki değişiklikler öngören yasa tasarının Meclis'ten geçirilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Buna göre, tasarının ilk görüşmesi Meclis Adalet Komisyonu'nda 16 Haziran Perşembe günü yapılacak. Haftaya da tasarının Genel Kurul'a getirileceği belirtiliyor.

Tasarıyla ilgili yeni ayrıntılar da var. Bölge mahkemelerinin sayısını artırma hedefiyle hazırlanan tasarıya göre, Danıştay ve Yargıtay'daki 711 üyenin görevi sona erecek. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren beş gün içinde görevi sona eren üyeler arasından Yüksek Yargıya üye seçecek.

Tasarıyla, Danıştay'ın üye sayısı 195'ten 90'a, Yargıtay'ın da 516'dan 200'e düşürülecek.

Danıştay’ın 90 üyesinden 24'ünü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçecek. Erdoğan'ın Danıştay üyesinin 4'te birini seçecek olması Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak. Üyeler ömür boyu değil, 12 yıllığına görev yapacak.

Tasarıya göre Cumhurbaşkanlığı’nca, daha önce Danıştay’a seçilen üyeler de yine Cumhurbaşkanı tarafından yeniden seçilebilecek. Bu üyeler Cumhurbaşkanı tarafından yeniden seçilemezse tercih hakkına sahip olacak. Üyeler taleplerine göre idari yargıda bir göreve atanabilecekleri gibi her türlü mali ve sosyal hakları saklı kalmak kaydıyla bürokrasiye de dönebilecek.

Tasarıya göre, İdari işlerle ilgili idari uyuşmazlıkları, Danıştay 1'inci dairesi karara bağlayacak.

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in görev süresi 12 yıl daha devam edecek.

Bazı çevrelerde, yasa tasarısının Anayasa'ya aykırı olduğu yönünde iddialar var. İddialara yanıt veren Adalet Bakanı Bekiz Bozdağ, Anayasa'ya aykırı bir durumun olmadığını savundu.

Bozdağ, "Anayasanın ilgili maddelerini okursanız, bunların yasayla düzenleneceğini çok açık bir şekilde yazıyor" ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

Erdoğan: Göreve devam ediyoruz, PKK'yı bitirmemiz lazım Gündem İstanbul'da yaşayan Artvinliler, yeni ÇED raporuna tepki gösterdi Gündem ABD, PKK'nın lider kadrosunu korumak için Kandil'e sistem kurdu Gündem Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'a Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar yanıt verdi Gündem