Seçimin yankıları doları etkiliyor!

İş çevreleri bir an önce tartışmaların bitirilip büyük sorunlarla yüz yüze olan ekonomiye öncelik verilmesini istiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklayacağı yeni "reform paketi" beklentileri karşılayacak mı? Yanıt arayan ve çözülmeyi bekleyen sorunlar arasında tarım ve istihdam konuları başı çekiyor. Uzmanlar, özellikle tarımda beklentinin yüksek olduğunu ifade ediyor...

Abone ol

Tarım, sanayi, hizmet... Ekonominin can damarı olarak nitelenen bu sektörler zor durumda... Türkiye'de kurdaki oynaklık da düşündürüyor.

Seçim sonrası yaşanan belirsizlik doların yükselişine neden oluyor. Kur yüzde 1'i aşan artışla 5,71'e kadar yükseldi. Daha sonra 5,69 seviyesinde seyretti.

Merkez Bankası, oynak döviz piyasasına karşı yine Swap adımı attı. Yerel bankalarla Swap'ta TL faizi yüzde 25,5'ten yüzde 24'e düşürüldü.

Çarşamba günü Hazine ve Maliye BakanıBerat Albayrak'ın açıklayacağı reform paketi ise piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Ekonomist Celal Toprak, "Hükümetin yeni bir yol haritasını ilan etmesi gerekiyor. Sanıyorum Çarşamba günü yapılacak açıklama bunun ilk adımı olacak. Devamı gelir umudundayım. Çarşamba itibariyle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarıyla bu süreç başlayacak." dedi.

Özellikle iş dünyası reform paketinin içeriğini merakla bekliyor.

Celal Toprak, "Bütün toplumun beklentisi bu yani ekonomide yukarı çıkmanın zamanı geldiği noktasında." diye konuştu.

Paketle teşvik sistemi konusunda bir sadeleşme söz konusu olabilir...

Celal Toprak "Mesela teşvik sistemi çok teşvik sistemi var ama iş dünyasının kafası karışık. Mesela bunun sadeleştirilerek hayata geçirilmesi önemli." dedi.

En büyük sorun ise istihdam ve tarım...

"Türkiye'nin yeni gençlerine iş bulmak gibi bir yükümlülüğü var. Milli gelirdeki kaybolan değerlerin tekrar yeniden geri alınması gibi bir beklentisi var. Tarımda özellikle çok önemli beklentiler var."

Ekonomistler, tarım politikalarında izlenen yanlışlara vurgu yapıyor...

Ekonomist Devrim Zelyut "Son 15 yıldır tarımı ihmal ettik. Kur da ucuz ya çok uyanığız biz. Gittik Şili'den Brezilya'dan oradan buradan buğday ceviz ne varsa ithal ettik. Şimdi o kurlar yükselmeye başladığı zaman da nerede bizim çiftçimiz diyoruz." dedi.

Türkiye'de sadece tarım değil bir çok sektör ekonomik krizi derinden yaşıyor. Özellikle otomotiv sanayii ağır yara aldı. Sektörde, şubat ve mart aylarında ihracatta gerileme yaşandı. Japon firması Honda ise resmen Türkiye pazarından çekildi.

Türkiye'de 22 yıldır otomobil üreten Honda, 2021'den itibaren faaliyetine son verme kararını resmi olarak duyurdu. Gerekçe olarak ise "Hızla değişen piyasa dinamikler" gösterildi.

ulusal.com.tr

Güvenlik İş 3. Olağan Genel Kurulu tamamlandı Ekonomi Ekonomist Uğur Civelek: Çok zor bir döneme giriyoruz Ekonomi Zırhlı araçların gücü yapay zekayla artacak Ekonomi Enerji sektöründe 'konsolidasyon' bekleniyor Ekonomi