Türkiye'den ret

Amerika'nın "IŞİD'e müdahale" adı altında Irak ve Suriye'ye yönelik saldırıları planlarına 10 Körfez ülkesi de dahil oldu. Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen IŞİD zirvesinde 10 ülke, "Saldırılara muharip destek" amacıyla hazırlanan sonuç bildirgesini imzaladı. Bildirgeye imza koymayan tek ülke Türkiye oldu. Plana dahil olan ülkeler, Irak ve Suriye'de olası bir askeri harekata katılma konusunda uzlaştı.

Abone ol

Amerika Başkanı Barack Obama'nın "IŞİD stratesini" açıklamasının ardından dünyanın gözü yeni ortadoğu koalisyonu çalışmalarına çevrildi. Washington'un "IŞİD ile mücadele" gerekçesiyle oluşturmaya çalıştığı koalisyonun üyeleri de Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen zirevde netleşti. 10 ülke Irak ve Suriye'ye yönelik saldırıları da içeren bildirgeye imza attı. Zirveye katılan ancak bildirgeye imza atmayan tek ülke Türkiye oldu.

Amerika'nın IŞİD stratejisinin görüşüldüğü zirveye, başta Amerika olmak üzere, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Irak ve Ürdün katıldı. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.

Toplantının sonunda 10 ülke Amerika'nın planına dahil olmak için sonuç bildirgesine imza attı. Zirveye katılan ancak bildirgeyi imzalamayan tek ülke ise Türkiye.

Fransız Resmi Haber Ajansı'na konuşan bir Türk yetkili, "Türkiye'nin silahlı operasyonlarda yer almayacağını, ancak insani yardım konusunda yardımcı olacağını" açıkladı.

Sonuç bildirgesinde "IŞİD'in Irak, Suriye ve dünyanın neresinde olursa olsun yok edilmesi gerektiği" belirtildi. Böylecek 10 ülke de "IŞİD'e karşı mücadele" adı altında Irak ve Suriye'ye saldırı planlarının parçası olmuş oldu.

Bildirgede, "Katılımcı ülkeler, uygun görülmesi halinde IŞİD'e karşı eşgüdümlü bir askeri harekata, farklı yönleriyle katılma konusunda uzlaştı" ifadelerine de yer verildi.

ulusalkanal.com.tr

Turgut Özal davasında çarpıcı gelişme! 2 yıl boyunca 19 kez Gündem Köşk'te değişim başladı Gündem ''Geçmiş olsun'' dedi Gündem Kerry, Ankara'da Gündem