Türk bilim insanından önemli buluş

Akdeniz Üniversitesi'nde, önemli bir buluşa imza atıldı. Dünyada ölümcül hastalıklar arasında 10'uncu sırada yer alan tüberküloz hastalığında erken tanı sağlayacak yöntem geliştirildi.

Abone ol

Tüm dünyada ve ülkemizde çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. Öyle ki, dünyada ölümcül hastalıklar arasında 10'uncu sırada yer alıyor. Toplumun korunmasında en etkili yol, erken teşhis... Akdeniz Üniversitesi'nde, tüberküloz hastalığında erken tanı sağlayacak yöntem geliştirildi.

Ataların "amansız hastalık" olarak nitelendirdiği tüberküloz, günümüzde hala geçerliliğini sürdürüyor. Özellikle akciğerlerde yaygın iltihap gelişmesine neden olan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanıyor.

Akdeniz Üniversitesi Verem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban, "Mikrobakterilerin Üretilmesi ve Antibiyotik Duyarlılıklarının Test Edilmesinde Yeni Bir Besiyeri" çalışması yürüttü.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı da olan Çoban, yaptığı çalışmayla, tanının erken konabilmesi için daha uygun maliyete, kısa sürede ve doğru sonuç alınabilen bir besiyerini, yani tüberküloz basilinin üremesini ve çoğalmasını sağlayan ortam, geliştirdi.

Çoban'ın yaptığı çalışma, 5'inci İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'nda da ISIF'20 Altın Madalya ödülüne layık görüldü.

ulusal.com.tr

Hastanede çıkan yangın büyümeden söndürüldü Sağlık Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Bugün tespit edilmiş 1407 yeni hastamız var Sağlık Dr. Hikmet Çevik: Rakamlara değil, mücadeleye odaklanılmalı Sağlık Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Zatürre oranımız yüzde 6,4'e kadar indi Sağlık