“Türkiye'nin yükselmesini istemeyen herkes Reşit Galip'e düşmandır“

Başbakan Tayyip Erdoğan, Andımızın yazarı Reşit Galip'i bu sözlerle suçladı. Erdoğan, Galip'e düşmanlığını ilan etti.

Abone ol

Haber: Eylem Karabıyık

Kamera: Bülebt Ünal

Erdoğan Atatürk'ün Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip'i "kafatasçılıkla" suçlasa da gerçek bambaşkaydı.

Doktor Reşit Galip'in hayatını bir kitapta derleyen Yener Oruç, Erdoğan'ın suçlamalarının gerçek dışı olduğunu söyledi.

“bu neslin insanları toptan bir şapka siparişi vermek için bir şapkacı çağırılır, şapkacı herkesin şapka ölçüsünü alır, dillerine doladıkları olay budur.

kafatası ölçümleri tamamen akademik yapılmıştır”

Reşit Galip Cumhuriyet devrimine, hayatından bile fazla sahip çıktı. Siyasetten eğitime birçok alanda çalışmalara imza attı.

“Türkiye yi patent ülkesi yapmak, halkını gönenç içinde yaşatmak isteyen bir vatan evladıydı doktor reşit galip aynı zamanda bir bilim insanıydı. halk evleriyle görevlendirilir, Türkçe ibadet çalışmaları içinde kendine yer bulur, istiklal mahkemelerinde görev alır”

Reşit Galip, milli bilince oldukça önem verir. Bu bilinç, Atatürk'e yönelik sözlerinde de net bir şekilde ortaya konulur.

“Gazi hazretleri sizin büyüklüğünüz bu milletin bir ferdi olmakla iftihar etmenizdir" diye cümle kurar bu cümle Atatürk’ün çok hoşuna gider, ara seçimde Reşit Galip’in milletvekili olmasını talep eder”

Andımızın ortaya çıkışı da oldukça ilginçtir.

“Andımızın çıkışı, 1933 yılında kızlarını karşısına alarak doğaçlama olarak söylediği bir metindir. daha sonra törenlerin açılışında bu cümleleri sarf etmiştir çok büyük bir takdir toplamıştır, o takdirden sonra her sabah çocukların bu andı söylemesi istenmiştir”

Hayatını devrimin fedaisi olarak geçiren Galip, son nefesini de kütüphanede verir.

ulusalkanal.com.tr

ODTÜ iddianamesinde şok suçlama Gündem Kocasakal, balyoz kararını değerlendirdi Gündem Orduya balyoz indirilirken Necdet Özel neredeydi? Gündem CHP milletvekilleri Sincan Cezaevi'nde Gündem