2020 yılında ''kamuculuk'' kazandı
2020 yılında Kovid-19, çöken küresel sistemi de gün yüzüne çıkardı. Kapitalist sistem yerini kamucu anlayışa bıraktı. Koronavirüs zaten var olan krizi derinleştirdi. Bu süreçte sosyal politikalar daha da önemli hale geldi. Türkiye’de milli atılımlara Türkiye Varlık Fonu öncülük etti.
2020 yılı, birçok alanda olduğu gibi, ekonomide de önemli gelişmeleri beraberinde getirdi. Koronavirüs salgını zaten iflas eden küresel sistemin çökmesine neden oldu. 2020 yılında kamuculuk öne çıktı.
Kapitalist sistemin ayakta tuttuğu ekonomiler kapandı. Seyahatler kısıldı, turizm ve ihracat olumsuz etkilendi. 2020 yılında yaşanan bu gelişmeler ile beraber, Türkiye ekonomisi 1. çeyrekte yüzde 4,4 büyüdü. Ancak 2. çeyrekte daralma yüzde 9,9 oranındaydı. Türkiye, kamuculuk politikasını benimsedi, kısmi normalleşmenin yaşandığı 3. çeyrekte de ekonomi yüzde 6,7 oranında büyüdü.
Kovid-19 salgınıyla çalışanlar işini kaybetti, iş yerlerinin gelirlerinde düşüş yaşandı. Kovid-19 nedeniyle dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok sosyal politika uygulaması hayata geçti.
Değişimin yaşandığı 2020'de ekonomi yönetimi de yenilendi. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yerine Lütfi Elvan gelirken, Merkez Bankası Başkanlığı'na Naci Ağbal atandı. Bu değişiklik, başta da para politikasında önemli değişiklikleri de beraberinde getirdi.
Merkez Bankası, enflasyonun düşürmek amacıyla faiz artışı politikası ile yeni bir dönem başlattı.
Ekonomide milli atılımlar için Türkiye Varlık Fonu'nun aktifliği artırıldı. Milli sigorta için harekete geçildi. Türkiye Sigorta kuruldu ve sigortada kamucu dönem başladı. Türkiye Varlık Fonu, 20'ye yakın madenin çıkarılması ve işlenmesinde rol üstlenmek için kolları sıvadı. Yer altından iyi haber 2020'nin sonlarına doğru geldi. Bilecik Söğüt'te 6 milyar dolarlık altın rezervi bulundu. Bu altının tamamen milli imkanlarla çıkarılacağı açıklandı.
Yeni Ekonomi Programı'nda adımlar vakit kaybedilmeden atıldı. Türkiye Varlık Fonu'nun üç yıllık dönemde milli ekonominin güçlenmesinde önemli rol üstlenmesi için karar alındı.
Türkiye'nin Asya temelli ekonomik atılımında Türkiye Varlık Fonu'ndan kritik bir adım daha geldi. Milli hamleleriyle öne çıkan Varlık Fonu, Çin'e ofis açmaya karar verdi.
Türkiye Varlık Fonu, Bağımsız Ekonomi kurma yolunda, bir alana daha el attı. Turkcell Genel Kurulu toplandı, ana sözleşmesi değiştirildi. Bu değişiklikle Turkcell'in en büyük hissedarı Varlık Fonu oldu.
Halkın ekonomi gündemi ise işsizlik oldu. Bu alanda istihdam sorunu yakıcı konu olarak gündeme geldi. İşçiler için ise asgari ücret 500 liralık artışla net 2 bin 825 olarak belirlendi.
2021 yılına girerken Türkiye'nin önünde kurtuluş olarak ise üretim devrimi ile istihdam yaratan yatırım planları var.