AKP, CHP ve MHP temsilcileri, 7 maddede uzlaşma sağladı

AKP, CHP ve MHP'nin mini anayasa paketi kapsamında uzlaştığı 7 maddenin dördü yargı düzenlemelerini kapsıyor. 3 Parti, askeri mahkemelerin kapatılması konusunda görüş birliğine vardı. Ancak kapatılacak mahkemelerin Anayasa Mahkemesi’ne gönderdiği üyelerin durumu netlik kazanmadı.

Abone ol

Mini Anayasa Paketi kapsamında üç partinin değiştirmek konusunda uzlaştığı maddelerin detayları netleşti.

Askeri yargının kaldırılması, mahkemelerin görev tanımındaki bağımsızlık ifadesinin yanına tarafsızlık ifadesinin de eklenmesi kararları alındı.

Uzlaşılan yedi maddenin dört tanesinin askeri yargıyla ilgili olması dikkat çekti.

Buna göre, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ile ilk derece askeri mahkemelerin varlığına son verilmesi konusunda uzlaşıldı.

Ancak, kapatılacak bu iki yüksek mahkemeden Anayasa Mahkemesi’ne seçilen iki üye ile ilgili görüş ayrılığı giderilemedi.

Bu konuda, Anayasa Mahkemesi üye sayısının 17’den 15’e düşürülmesi veya bu iki üyeden birini Meclis diğerini Cumhurbaşkanı’nın seçmesi seçeneklerinin tartışıldığı öğrenildi.

Uzlaşılan son maddenin ise İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma Genel Komutanı’nın MGK üyeliğinden çıkarılması olduğu bildirildi.

HSYK’nın hakimler ve savcılar olarak ikiye bölünmesinden vazgeçilen çalışmada, HSYK üyelerinin seçim yöntemiyle ilgili partiler arasında fikir ayrılığı oluştu.

Görüşmeleri gerçekleştiren üç parti temsilcisi, uzlaşılan maddeleri parti liderlerine sunacak. Son kararı onlar verecek.

Liderlerin yeniden devreye girmesiyle üzerine uzlaşılan madde sayısının 11’e çıkabileceği düşünülüyor.

ulusalkanal.com.tr

13 IŞİD hedefi uçakla bombalandı Gündem Genelkurmay Başkanlığı'ndan Anıtkabir'deki çocuk park ile ilgili karar Gündem "PKK özgürlük hareketidir" diyen Yüksekdağ'a dava açıldı Gündem Üç kızı PKK’nın dağ kadrosuna götürürken yakalandı Gündem