Brezilya etine üç ülkeden ambargo

Çin, Güney Kore ve Şili, et skandalının ortaya çıktığı Brezilya'dan bir süre et almayacak

Abone ol

Brezilya'da ortaya çıkan bozuk et skandalının ardından Çin, Güney Kore ve Şili, bu ülkeden et ithalatına kısıtlamalar getirdi.

Güney Kore Tarım Bakanlığından yapılan açıklamada, Brezilya'dan ithal edilen tavuk etine yönelik incelemelerin artırılacağı ve bu ülkedeki en büyük et üreticilerinden BRF şirketinden et alımının geçici yasaklanacağı belirtildi.

Açıklamaya göre, Brezilyalı tavuk eti tedarikçilerinin Brasilia hükümeti tarafından çıkarılan sağlık sertifikasını Güney Kore'ye göndermesi gerekecek.

Güney Kore'ye geçen yıl ithal edilen 107 bin 400 ton kümes hayvanı etinin yüzde 80'inden fazlasının Brezilya'dan geldiği ve neredeyse yarısının BRF tarafından tedarik edildiği kaydedildi.

Çin de "ihtiyati tedbir" gereği askıya aldı

Brezilya Tarım Bakanlığı, Çin'in Brezilya'dan et ithalatını "ihtiyati tedbir" olarak geçici askıya aldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin'in bozuk et operasyonu hakkında bilgi talep ettiği, bundan sonra Brezilya'dan Çin limanlarına ulaşan etlerin bu bilgiler gelene kadar bekletileceği bildirildi.

Brezilya Tarım Bakanı Blairo Borges Maggi, 65 şirketin Çin'e et ihraç yetkisi bulunduğunu ve Çin'in Brezilya ürünlerini limanlarında tutma kararının tüm şirketleri etkilediğini söyledi.

Çin'e Brezilya'dan sığır eti ithalatı 2013'te 445 milyon dolar iken bu rakam 2016'da 1,75 milyar dolara yükselmişti.

Şili'den de yasaklama

Şili de Brezilya'dan et ithalatını geçici askıya alma kararı verdi.

Başlangıçta bu kararın sadece sığır eti için geçerli olacağını kaydeden Şili hükümeti, ancak daha sonra yasağı her türlü eti kapsayacak şekilde genişletti.

Şili Tarım Bakanı Carlos Furche, skandalla ilgili tüm bilgiler sağlandığında askıya alma kararının gözden geçirilebileceğini ifade etti.

BRF yetkilileri ise bu ülkelerden şirkete henüz resmi bir bildirim yapılmadığını açıkladı. Yetkililer, şirketin Brezilya yetkili makamları ve faaliyet gösterilen ülkeler tarafından istenen tüm standartları karşıladığını savundu.

Brezilya 21 şirketin et ihracatını durdurdu

Bu arada, Brezilya Tarım Bakanı Blairo Borges Maggi, skandal kapsamında soruşturulan 21 şirketin et ihracatının durdurulduğunu söyledi.

Brezilya Sanayi, Dış Ticaret ve Hizmetler Bakanlığına göre, Avrupa Birliği (AB), Çin ve Güney Kore son yıllarda sığır eti alımında artış göstererek 3,67 milyar dolar ile Brezilya'nın geçen yılki sığır eti ihracatının yüzde 27'sini oluşturdu.

AB Komisyonu Çevre, Sağlık, Gıda Güvenliği, Denizcilik İşleri ve Su Ürünleri Sözcüsü Enrico Brivio, bu ülkeden et ithalatının geçici durdurulduğunu ve skandalda adı geçen şirketlerin geçici yasaklandığını açıklamıştı.

Dünyanın en büyük et ihracatçılarından Brezilya’da bozuk etlerin son kullanma tarihlerinde hile yapma, etlere kimyasal madde ve su karıştırma iddiasıyla 21 et üreticisi şirket soruşturulurken, 3 şirkete üretim yasağı getirildi. Brezilya federal polisi operasyonlarda şu ana kadar 36 kişiyi tutukladı. Soruşturma altındaki 46 kişinin banka hesaplarındaki yaklaşık 1 milyar Brezilya Reali (1,2 milyar lira) donduruldu.

Trump'ın Yüksek Mahkeme üyesi adayı Gorsuch, Demokratların kıskacında Dünya Peru'da sel 74 can aldı Dünya Martin Schulz SPD Genel Başkanı seçildi Dünya Almanya'da camiye çirkin saldırı! Dünya