Çin'den Türkiye'ye füze tepkisi
Füze savunma sisteminde Ankara’nın kendilerini Batı şirketlerine karşı ‘pazarlık kozu’ olarak kullandığını düşünen Çin, tepki koydu
Yeniçağ gazetesinde yer alan habere göre, Çin’in kazandığı açıklanan yüksek irtifa uzun menzilli füze ihalesinde teklif sürelerini uzatan Türkiye’nin bu kararı üzerine Çin’den açıklama geldi. Rusya’nın da teklifini revize ettiği ihaleyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, “Bize göre Çinli şirket ile Türkiye’nin ilgili birimi arasındaki işbirliği, askeri-ticari işbirliğidir. Bir prensip olarak biz de her bakımdan normal bir ticari işbirliğinin siyasallaştırılmasını arzulamıyoruz.” dedi. Hong Kong’da yayımlanan South China Morning Post gazetesine konuşan Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Çin Avrupa çalışmaları Feng Zhongping de Çin’in HQ-9 yada FD-2000 füze savunma sistemi için Türkiye’nin anlaşmadan çekileceği açıklamaları ve bunun için ortaya sunduğu nedenlerin “inandırıcı olmadığını” öne sürdü. Feng Zhongping, Ankara’nın kararının “ABD ve NATO’nun baskısının sonucu” olduğunu söyledi.
Patriot seçilecek
Gazetenin haberinde ayrıca Ankara’nın ihalede yarışan Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam ile ABD’li Raytheon’un teklif geçerlilik sürelerinin dolduğu gün bunu iki ay daha uzattığına ve Mart ayında Çinli firmadan Türkiye’nin ilk uzun menzilli füze savunma sisteminin alınmasında kilit rol oynayan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar’ın görevden alındığına dikkat çekildi. Pekin merkezli askeri uzman Xu Guanyu da Türkiye’nin etkin olarak ikinci plana atılan Çin ve Rusya’dan ziyade, varsayılan ABD’nin Patriot sistemini seçeceğini ileri sürdü. Türkiye’nin pazarlıkta, ABD firmasını zorlamak için Çin’i bir “pazarlık kozu” olarak kullandığını iddia eden Xu, Patriot füze savunma sistemini üreten ABD’li Raytheon’un anlaşma sonucunda fiyatını düşüreceği ve teknolojisini ayarlayacağını vurguladı.