Kritik zirve yarın Tahran'da

Suriye savaşının sona ermesi açısından için kritik önem taşıyan İdlib'de düğüm çözülüyor. Türkiye, Rusya, İran zirvesi yarın Tahran'da yapılacak. Kapsamlı İdlib harekâtı için karar bu toplantıda verilecek. Masada Suriye'de siyasi çözüm de olacak. Türkiye'nin olası göç çekincesi ve operasyona karşı duruşu yarın netleşecek. İdlib için gözler şimdi "Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi"nde...

Abone ol

İran'ın başkenti Tahran'da Suriye konulu "Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi" yarın yapılacak. 7 Eylül'deki zirve İdlib düğümü için kritik önem taşıyor.

Sahada küçük çaplı operasyonlar başladı. Rusya ve Suriye, İdlib merkezine giden hatları havadan vuruyor. Ancak ordu birlikleri henüz karadan ilerlemedi. Kapsamlı İdlib harekatı için ise Türkiye-Rusya-İran zirvesi oldukça önemli.

"Görüşmelerden çıkacak isabetli bir kararla bu süreci aşarız. Hepsinden öte Tahran zirvesini çok önemsiyoruz."

İdlib'deki olaylar, Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşın dönüm noktalarındandı. Suriye için bu bölgedeki karışıklık en önemli sorun. Kentte sivil halkın akıbeti de merak edilen konular arasında. 7 Eylül'deki zirvede de bu düğümün çözülmesi bekleniyor.

Rusya, İran ve Suriye bölgenin "teröristlerden temizlenmesi gerektiğini" söylüyor.

Türkiye ise muhalif grupların ayrıştırılmasını istiyor.

3'lü zirvede, İdlib özelinde harekât planı gündemde olacak. Ankara'nın ilk terciği harekâtı önlemek. Olası göç dalgasından endişe duyuluyor...

"Buralara füzeler yığdırılacak olursa çok ciddi bir katliam yaşanır."

Eğer kapsamlı karekât önlenemezse Türkiye, ÖSO'yu da operasyona dahil etmeyi teklif edecek. İddiaya göre; Ankara, harekâta ÖSO güçlerinin de katılmasını istiyor. Harekâta katılması istenen ÖSO gruplarının yaklaşık 20-30 bin arasında olduğu belirtiliyor. ÖSO savaşçılarının tamamına yakını ise Suriyelilerden seçildi.

Tahran zirvesinde masadaki ilk konu ise siyasi çözüm olacak. Ulusal Diyalog Kongresi kararları masada olacak. Yani terörist hareketlerde bulunmayan muhaliflerin talepleri konuşulacak. Toplantıda, anayasa listelerinin de gözden geçirileceği iddia ediliyor.

ulusal.com.tr

ABD'den İdlib tehdidi Dünya İdlib'de son durum Dünya İsrail Kudüs'e yerleim yeri inşa etme kararı aldı Dünya Donald Trump'tan "isimsiz" makaleye tepki Dünya