Balyoz'dan tehlikeli!

Genelkurmay Başkanlığını milli olan niteliğinden çıkarıp Amerika ve Nato'nun özel muharip gücü haline getirme projesi Cumhurbaşkanlığı sitesinden yayımlandı. Savunma Reformu Raporu adlı belge TSK'yı tamamen Nato'nun emir eri haline getirmeyi ve Genelkurmay'ın kurmay yeteneklerini elinden almayı tartışmaya açıyor. Raporda yer alan "TSK’nın NATO’da olduğu gibi göreve hazır bir 'acil müdahale gücüne' sahip olaması", ifadesi taşeron TSK planının omurgasını oluşturuyor.

Abone ol

Türk Ordusu'na Ergenekon ve Balyoz kumpaslarından daha büyük bir tertip projesinin şifreleri Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinden yayımlandı. Hazırlanma talimatını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün verdiği "Savunma Reformu Raporu"TSK'yı Amerika ve NATO'nun taşeron gücü haline getirecek olan kapsamlı önerileri tartışmaya açtı.

Raporun ana omurgası TSK'nın NATO ve Amerika'nın ihtiyaç duyduğu "kriz bölgelerine müdahale" misyonuna uygun hale getirilmesi oldu. Rapordaki, "Silahlı kuvvetler, ülke dışında da konuşlanabilmeli ve görev yapabilmelidir." ifadesi son derece kritik. TSK'nın vatan savunması yerine NATO ve ABD'nin ihtiyaçlarına uygun hale getirlmesi hedefleniyor.

Raporun 15. sayfasındaki ifadeler de Genelkurmay'ı Batı'nın "hazır askeri" haline getirme projesini ifşaa ediyor.

"TSK’nın NATO’da olduğu gibi göreve hazır bir "acil müdahale gücüne" sahip olması ve müştereklik esası temelinde, bu güce kara, deniz ve hava kuvvetlerinden unsurlar tahsis edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir."

Raporda, milli ordudan tamamen taşeron orduya geçiş için Genelkurmay yapısının değiştirilmesi önerildi.

"Başta NATO ülkeleri olmak üzere, gelişmiş ülkelerde savunma yönetiminin birinci derecede sorumlusu savunma bakanlıklarıdır. Genelkurmay Başkanlığı-Milli Savunma Bakanlığı ilişkisinin yeniden yapılandırılması, Anayasa değişikliğini gerektiren en hassas ve tartışmalı reform konularından biri olarak öne çıkmaktadır."

MGK'da da gündeme gelen projede TSK'nın, NATO konseptine uygun muharip bir güç olarak yeniden kurulması önerildi.

"TSK’nın daha etkin bir askeri güç olarak yapılandırılabilmesi için tamamen muharip görevlere odaklanması, operatif ve taktik düzeylerin dışındaki stratejik karar alma süreçlerinin alt kademelerden itibaren sivil-asker işbirliğine dayanması ve Türkiye’ye özgü şartlar sebebiyle geçmişte üstlenmiş olduğu muhariplik dışında kalan görevlerini Milli Savunma Bakanlığı'na bırakması gerektiği değerlendirilmektedir."

ulusalkanal.com.tr

tsk
İnce'den Kılıçdaroğlu'na sert eleştiri Gündem Stratejik Amerikancı Gündem Davutoğlu Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Danışmanlığı dönemlerinde neler yaptı? Gündem Gençler 6 gündür yok Gündem