TSK'dan Antalya Zirvesi açıklaması

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Antalya'da Amerikalı ve Rus mevkidaşlarıyla yaptığı toplantının ayrıntıları basına yansıdı. Suriye ve Irak'taki gelişmelerin ele alındığı toplantıda Akar, Türkiye'nin PYD rahatsızlığını ve Menbiç hassasiyetini dile getirdi. Savaş sahasında yaşanan krize dikkat çeken Akar, "Menbiç’te herkesin bayrak dalgalandırmasının doğru bir yaklaşım olmadığı" mesajını verdi.

Abone ol

Suriye savaş sahasında tansiyon yükselirken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Amerikalı ve Rus mevkidaşlarıyla Antalya'da bir araya geldi. Menbiç'te yaşanan gelişmelerle ilgili Türkiye'nin hassasiyetlerini hem Amerika hem de Rusya askeri birimlerine aktardı. "Menbiç'te herkesin bayrak dalgalandırması doğru değil" diyen Akar, Amerikalı mevidaşına PYD rahatsızlığını da iletti.

Amerika'nın askeri yığınak yaptığı Menbiç konusunda Akar krize dikkat çekti. Amacın çatışmaların sonra ermesi ve bölgeye barışın gelmesi olduğunu belirtti.

Antalya zirvesiyle ilgili TSK'dan da bir açıklama geldi. Açıklamada, "Suriye’de faaliyet gösteren tüm terör örgütleriyle mücadelede gelinen son durum olmak üzere, Suriye ve Irak’taki bölgesel güvenlik sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur." denildi. Üç ülke silahlı kuvvetleri arasında istenmeyen olaylar yaşanmaması için de alınacak tedbirlerin konuşulduğu belirtildi.

Kulislere yansıyan bilgilere göre zirvede irtibat mekanizması konusu ele alındı. Savaş sahasında askeri birliklerin birbirlerine yakın hale gelmesiyle irtibat mekanizmalarının daha etkili çalışması gerektiği vurgulandı. Türk tarafı, Amerika'nın "PYD/YPG ile işbirliğinin arttırılması" mesajlarından duyduğu rahatsızlığı ilettti. Orgeneral Akar, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini ısrarla vurguladı, "Suriye’nin bütünlüğü içinde Menbiç’in gerçek sahiplerine bırakılması" gerektiğini dile getirdi. Akar’ın, Menbiç’te herkesin bayrak dalgalandırmasının doğru bir yaklaşım olmadığı mesajı verdiği de öğrenildi.

Öte yandan Reuters ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, devam eden toplantının olası sonuçları hakkında "Resmin tamamını değiştirebilir" dedi. İsmi açıklanmayan yetkili ayrıca Rakka operasyonuyla ilgili de "Bu aşamada ne olacağını bilmiyoruz, ancak ABD bu operasyonu Türkiye ile değil YPG ile yapacak gibi duruyor. Operasyon bu şekilde gerçekleştirilirse ABD-Türkiye ilişkileri için bir bedeli olur. YPG terör örgütüdür ve bunu her platformda dile getiriyoruz." ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

Van'da terör operasyonu Gündem Maltepe'de yangın: 1 ölü Gündem Hakkari'de suikast hazırlığı yapan terörist yakalandı Gündem Çavuşoğlu: Maalesef bu sistematik bir engellemedir Gündem