Kredi kartı borcu olanlar dikkat!

Kredi kartı ve tüketici kredisi bakiyelerini ödemekte zorlanan vatandaşların borçlarının 72 ay vadeyle yapılandırılmasına ilişkin karar kapsamında 17,5 milyar liralık borç yapılandırılmayı bekliyor.

Abone ol

Yapılandırmanın detaylarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ilgili düzenlemesinin ardından netleşmesi bekleniyor. Borçlu durumdaki tüketici lehine "nefes aldıracak" uygulamaların yer alacağı düzenlemeler, ihtiyaç kredilerini ve bireysel kredi kartlarını kapsayacak.

21 Eylül'de alınan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları sonucu, kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri, kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda bir defaya mahsus en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere bankalar tarafından taksitlendirilecek. İhtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin de borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilmesine imkan sağlanacak.

BDDK verilerine göre, takipteki ihtiyaç kredileri 10,3 milyar lira ve takipteki bireysel kredi kartları 7,2 milyar liraya kadar çıkıyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin Temmuz 2016 verilerine göre, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan ihtiyaç ve diğer krediler 19,3 milyon kişiyi, bireysel kredi kartları ise 22,1 milyon kişiyi oluşturuyor.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, 21 Eylül'de alınan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları neticesinde, kredi kartlarında 9 ay olarak uygulanmakta olan genel taksit sınırının 12 aya çıkarıldığını anımsatarak, "Yeni EKK kararlarına göre, sektör ve ürün bazında farklı taksit uygulamalarının korunması öngörülmektedir. Gıda, akaryakıt ve telekomünikasyon ürünlerinde ise taksit imkanı olmayacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Alınan bu tedbirlere ilişkin düzenlemelere son halinin verilmesini ve yayınlanmasını yakından takip ediyoruz. Açıklanan bu düzenleme planlarının ülkemiz ekonomisini canlandırmak üzere olumlu katkılar yapması beklenmektedir." dedi.

"MÜŞTERİLERİN BÜYÜK KISMININ BU FAYDADAN YARARLANACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ"

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban, EKK’nın kararlarını olumlu karşıladıklarını belirterek, "Özellikle kredi kartı taksit sayısının 12’ye kadar çıkartılması, tüketici kredilerinin 48 aya çıkması ve konut kredilerinde peşinat oranının yüzde 20’ye çekilmesi bireysel müşterilerin finansal ihtiyaçlarını daha rahat bir şekilde karşılamasını sağlayacaktır. Bununla birlikte tüketimde yaşanacak artış ekonominin daha da genişlemesini beraberinde getirecektir. Bu kararlar ile birlikte bankamızda da çalışmalara başladık." diye konuştu.

Taban, bireysel bankacılık ürünlerinde alınan kararlar ile ilgili şimdiden gerekli altyapı süreçlerinin iyileştirilmesi ve müşteri bilgilendirme iletişim planlarını hazırlamaya başladıklarını aktararak ilgili kararlar resmi gazetede yayınlanır yayınlanmaz yeni koşulları en hızlı şekilde müşterilerine sunmayı planladıklarını ifade etti.

Bu kararlarla birlikte ilgili sektörlerde yaşanacak hareketliliğin bankalarda dolaylı olarak bireysel finansman taleplerinde artışa neden olacağına işaret eden Taban, kredi kartı kullanımlarında ve tüketici kredilerinde yaşanacak olan artışların kredi hacimlerinin yükselmesini sağlayacağını söyledi.

Hacimlerin yükselmesinin banka karlılığına pozitif bir etkisinin olacağına dikkati çeken Taban, bu kararların, kredi kartı borç ödemelerinde sorun yaşayan müşterilerinin daha sonraki süreçlerde finansal başvuru değerlendirmelerinde problem yaşamamaları adına olumlu yönde değerlendirildiğini vurguladı.

Bülent Taban, yapılandırmayla tüketicilerin hem ödemelerini uygun hale getirmiş olacağını hem de finansal hareketlerinde olumsuz kayıt oluşmadan borçlarını kapayacak pozisyona geleceklerini belirterek, "Kredi kartı borcu olan müşterilerin büyük bir kısmının sağlanan bu faydadan yararlanacağını öngörüyoruz." dedi.

"TAKSİT SAYISININ ARTIRILMASI MÜŞTERİLERE ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLAYACAK"

DenizBank Ödeme Sistemleri ve Şube Dışı Kanallar Grubu Genel Müdür Yardımcısı Ayşenur Hıçkıran ise 2014'den itibaren uygulanan ekonomik tedbirlerin olumlu sonuçları sonrasında, kredi kartları ve tüketici kredilerinin taksit sayıları konusundaki düzenlemelerin memnun edici bir gelişme olduğunu söyledi.

Taksit sayısının artırılmasının müşterilere ödeme kolaylığı sağlayacağını belirten Hıçkıran, "Öte yandan, kredi kartlarında taksit sayısının artışı limit kullanım oranlarını da arttırarak kredi kartı kullanılabilir limitlerinin azalmasına yol açacaktır. Bu kapsamda, kredi kartı toplam sektör limitinin gelirin 4 katı ile sınırlanmasında olası bir düzenleme yapılması, taksit düzenlemesinin ekonomiye olan katkısını artıracaktır. Bir başka etken olarak da taksit sayısının uzaması ile birlikte kredi kartı asgari ödeme limitlerinin yüzde 40’tan aşağıya çekilmesi durumunda bu pozitif etki katlanarak artacaktır." diye konuştu.

Hıçkıran, çalışmanın içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"EKK'da alınan kararlarda kredi kartlarında yerli üretime dayanan sektörlerde taksit sayısının artırılarak büyümenin teşvik edilmesi, ithalata dayalı sektörlerde ise taksit sayısının azaltılarak cari açığın azaltılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda, kredi kartlarında genel taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkarılmıştır. Beyaz eşya dışında elektronik eşya ve bilgisayar alımında taksit sayısı 6 aya düşmektedir. Yurt dışında yapılan harcamalar, alkollü içecek alımları, kozmetik ve ofis malzemesi alımları ve doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalara taksit yasağı getirilmiştir.

Havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık, kulüp ve derneklere yapılan ödemeler ve vergi ödemeleri ise 9 ay taksit sınırına tabi olmaya devam edecektir. Tüketici kredilerinde ise taksit sayısı 36 aydan 48 aya çıkarılmıştır. Taksit düzenlemesine ek olarak ayrıca son dönemde bir güzel çalışma olarak, müşterilerin gelir teyidinin yapılamadığı durumlarda verilebilecek toplam kredi kartı limitinin bin liradan bin 300 liraya çıkarılması da yine pozitif bir gelişmedir."

Bu düzenleme ile kredi riskinin bankacılık sistemi dışına taşınmasının önlenmesi ve aynı zamanda müşterilere ödeme kolaylığı sağlanmasının, sonuç olarak da gecikmiş kredi alacaklarının azaltılmasının amaçlandığını aktaran Hıçkıran, bankaların artan taksit sayılarıyla krediyi fonlama maliyetlerinin de artacak olması nedeniyle, düzenlemenin bankaların karlılığından çok müşterilerin ödeme performansına katkısı olacağını kaydetti.

Hıçkıran, yapılandırmalarda yaklaşık yüzde 15 oranında bir artış öngördüklerini dile getirerek, "Şu anki yapılandırma faiz oranlarından farklı bir oran olmasını ve bilançoya etkisi olmasını beklememekteyiz. Bu konudaki gelişmeleri takip edip ona göre ilerleyeceğiz." dedi.

Moody's kararına ilk tepki Ekonomi Moody's Türkiye'nin kredi notunu revize etti Ekonomi Rusya Tarım Bakanı: Türkiye'ye ambargonun kaldırılması... Ekonomi Kamu Sen Toplu Sözleşme uygulanmadığı için dava açtı Ekonomi