Zam şampiyonu sivri biber

Mart ayında üretici ve market fiyat farkı 5 kata ulaştı. Markette 22, üreticide ise 7 üründe fiyat artışı yaşandı. Market ve üreticide zam şampiyonu yüzde 33,67 ile sivri biber oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, girdi maliyetlerinin bir an evvel düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

Yüksek girdi maliyetleri gıda fiyatlarını da artırdı. Market ile üretici arasındaki fiyat farkı 5 kata ulaştı. Mart ayının zam şampiyonu sivri biber oldu.

TürkiyeZiraat Odaları Birliği Mart ayına ilişkin üretici ve market fiyat farklarını açıkladı.

Türkiye Ziraat Odalar Birliği'nin verilerine göre Mart ayında markette 22, üreticide 7 üründe fiyat artışı yaşandı. Üreticide 35 kuruş olan kuru soğan 1 lira 70 kuruşa, 40 kuruş olan patates 1 lira 67 kuruşa, 67 kuruş olan lahana ise 2 lira 71 kuruşa satıldı.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar bazı fiyat artışlarının girdi fiyatlarından kaynaklandığı belirtti:

- Mart ayında takip edilen ürünlerin bazılarında görülen fiyat artışlarında girdilerdeki fiyat artışları etkili olmuştur. Başta gübre olmak üzere elektrik, zirai ilaç, sulama ücretleri, yem fiyatları son bir yılda fazla artmıştır. Girdi fiyatlarında görülen kur baskısı fiyatları yükseltti. Ancak kurdaki düşüşler fiyatlara yansımamaktadır.

- Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 33,67 ile sivri biberde yaşandı. Sivri Biberdeki fiyat artışını yüzde 17,99 ile karnabahar, yüzde 16,37 ile domates takip etti. Üreticide ise en fazla fiyat artışı yüzde 30,30 ile sivri biber, yüzde 16,90 ile domates, yüzde 1,95 ile kuzu eti, yüzde 1,74 ile kuru üzüm takip etti.

Mart ayında markette en fazla fiyat düşüş yüzde 16,42 ile kabakta, üreticide ise en fazla düşen ürün yüzde 41,67 ile kuru soğan oldu.

Verileri değerlendiren Şemsi Bayraktar, üretimde istikrar için yapılması gerekenleri sıraladı:

Üretim planlaması yapılmalı, sözleşmeli üretim yaygınlaştırılmalı, ürün ihtisas havzaları ve piyasa düzenleyici kuruluşlar oluşturularak fiyatlarda istikrar sağlanmalı, üretim doğru yerde, doğru zamanda ve doğru miktarda ekonomik olarak iç ve dış talebe göre planlanmalı, üretici örgütlenmesine önem verilmeli, üretim maliyetleri düşürülmelidir.

Bayraktar, çiftçinin bankalara ödeyemediği için takibe alınan borçlarının faizsiz olarak uzun vadeye yayılmasını da istedi. TZOB Başkanı, üreticinin elinde kalan soğan ve patatesin devlet tarafından satın alınarak tüketiciye ulaştırılmasını da önerdi.

Merkez Bankası rezervlerinde azalma Ekonomi Bakan Pekcan açıkladı: Mart ayında tüm zamanların en yüksek ihracatı Ekonomi Türk Lirası mevduatlara stopaj desteği uzatıldı Ekonomi Çin'den 400 milyon dolarlık kredi: Ziraat Bankası, Çin Exim Bank'tan kredi temin etti Ekonomi