Türkiye, Rusya'nın Kırım tatarlarına yönelik politikalarını destekliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “Rusya Federasyonu ve Kırım Cumhuriyeti Yetkililerinin, Kırım Tatar Halkına yönelik dil ve kültürlerinin korunması ve geliştirilmesi hususundaki düzenlemeleri; Türk hükumeti tarafından destekleniyor" dedi.

Abone ol

“Rusya Federasyonu ve Kırım Cumhuriyeti Yetkililerinin, Kırım Tatar Halkına yönelik dil ve kültürlerinin korunması ve geliştirilmesi hususundaki düzenlemeleri; Türk hükumeti tarafından destekleniyor.”

Bu sözler Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından, Vladimir Solovyov’un “Dünya Düzeni 2018” adlı belgesel filminin gösterimi öncesinde dile getirildi. Rus haber ajansı Ria Novosti’nin Kırım şubesi haberi 7.Mart.2018 tarihinde manşetten yayınladı.

Rusya Devlet Başkanına göre; “Türkiye’nin Kırım Tatarlarını desteklemesi doğal. Türkler bu konuya önem veriyorlar. Çünkü Kırım’da bu milletin 250-300 bin temsilcisi var ve Türkiye’de ise 3 milyon kadar Kırım Tatarı var.”

Konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili hassasiyetlerine değinen Vladimir Putin: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırım’daki Kırım Tatarları konusunda sıkça sorular yöneltiyor. Ancak ben ona neler yaşandığı, Rusya’nın ne yapmaya başladığı, Kırım Tatar halkını sosyal ve ekonomik olarak yeniden canlandırmaya yönelik planları anlatmaya başladığımda o bunları anlayışla karşılıyor. Burada daha önce Kırım Tatarlarının dili resmi dil olarak tanımlanmamıştı. Birçok ahlaki ve siyasi meseleler son buldu. Sosyo-ekonomik rehabilitasyon programımız Türkiye tarafından anlaşılıyor ve destekleniyor.” dedi.

Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının ezici çoğunluğunun Rusya’ya oy verdiğini vurgulayan Putin; “Bunun için elbette onlara minnettarız.” dedi. Ancak aynı zamanda yarımadada “radikal eğilimli” ve Kırım’ın Rusya’yla birleşmesine karşı çıkan insanların da yaşadığını belirtti.

Kırım Kalkanıma Vakfı Başkanı Ünver Sel, Putin’in açıklamasını Ulusal Kanal’a değerlendirdi. Sel, Putin’in Kırım Tatarlarına yönelik Rusya’nın politikalarının, Türkiye tarafından desteklendiği yönündeki açıklamasının büyük anlam taşıdığını vurguladı. Açıklamanın Türkiye’nin Kırım politikasına yeni bir bakış açısı getireceğini belirten Sel, Türkiye ile Rusya yakınlaşmasının Kırım sorununu çözeceğini ifade etti.

Doğu Guta'ya 'Halep' modeli Dünya Rusya'da helikopter düştü Dünya Putin: Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’ye yönelik anlaşmaları işe yarıyor Dünya Trump'ın Başekonomi Danışmanı istifa etti! Küresel piyasalarda sarsıntı Dünya