Anadolu Parsının ilk canlı fotoğrafları

Anadolu'da parsın son yıllardaki varlığına dair ilk bilimsel makale birkaç gün önce aynı zamanda Tramem üyeleri de olan Ahmet Karataş, Şafak Bulut ve Burak Akbaba tarafından Zoology in the Middle East'da yayımlandı. Makale parsın son yıllarda elde edilen en belirgin ve ilk fotoğraflarını da içeriyor.

Abone ol

Bilim sitesi Tramem (Türkiye'nin Anonim Memelileri) Anadolu Parsının, Tramem üyeleri Ahmet Karataş, Şafak Bulut ve Burak Akbaba tarafından Zoology in the Middle East'da yayımlanan makalesini paylaştı.

Tramem'de konuyla ilgili yapılan haberde şu ifadeler kullanıldı:

''Anadolu'da parsın son yıllardaki varlığına dair ilk bilimsel makale 05 Mayıs 2021 tarihinde aynı zamanda Tramem üyeleri de olan Prof.Dr.Ahmet Karataş, Dr.Şafak Bulut ve Dr. Burak Akbaba tarafından Zoology in the Middle East'da yayımlandı. Makale parsın son yıllarda elde edilen en belirgin ve ilk fotoğraflarını da içermekte.

Araştırmacılarımız giriş bölümünde makaleyi şu şekilde özetliyor

"Parsın ( Panthera pardus), 20. yüzyılın sonlarına doğru Türkiye'de soyu tükenmiş veya yok olma eşiğinde olduğu düşünülüyordu. Bununla birlikte, son yirmi yılda Türk-Irak sınır bölgesinden yerel halk tarafından öldürülen parslar bildirildiği gibi, türün hayatta kalıp kalmadığını öğrenmek için bu bölgelerde saha araştırmaları yaptık.

2018 ve 2019 yıllarında Türkiye'nin güneydoğusundaki Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde 150'den fazla yerde kamera tuzakları kurduk ve muhtemelen aynı kişiden üç pars fotoğrafı elde etmeyi başardık. Temmuz ve Aralık 2018 ve Kasım 2019'da çekilen fotoğraflar, Cudi Dağı'nın Kuzey yamaçlarındaki iki farklı yerden.

Önceki kayıtlarla birlikte, bu gözlemler Türk-Irak sınır bölgesinde küçük bir pars popülasyonunun hayatta kaldığını göstermektedir. Cudi Dağı, Türkiye, Irak ve İran arasında hareket eden parslar için bir koridor görevi görebilir. Kayıtlarımız, Türkiye'de yaban hayatta yaşayan parsların ilk fotoğraf kanıtlarını içermektedir."

Tramem olarak tüm ekibi tebrik ediyoruz.''

www.researchgate.net/publication/351382207_Camera_trap_records_confirm_the_survival_of_the_Leopard_Panthera_pardus_L_1758_in_eastern_Turkey_Mammalia_Felidae

www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09397140.2021.1924419

İstanbul Boğazı'nda gemi arızası Yurt Çekmeköy Belediyesi'nden akülü sandalye sürprizi Yurt Diyarbakır çiftçisini kuraklık vurdu Yurt Mardin'de aşı ikna ekipleri iş başında Yurt