Zencani'ye idam cezası

İran devletini 2.8 milyar dolar dolandırma suçlanan Babek Zencani'ye idam cezası verildi. Aralık 2013'te tutuklanan Zencani ile yargılanan iki kişiye de idam cezası verildi. "Yeryüzünde yolsuzluğu yaymakla" suçlanan Zencani'nin temyiz hakkı bulunuyor.

Abone ol

İran yargısı, 2013 yılında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla tutuklanan milyarder işadamı Babek Zencani'yi idam cezasına çarptırdı.

İran’da 70 civarındaki şirkette hisseleri bulunan Zencani’nin satılan petrolden elde edilen geliri İran Merkez Bankası’na eksik aktarmakla suçlanıyordu.

İran İslam Mahkemesi 2 yıllık dava sürecinin ardından Zencani ve iki suç ortağını "Yeryüzünde yolsuzluğu yayma" suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırdı ve zimmetlerine geçirdikleri paraların iade edilmesine karar verdi.

Zencani’nin son bir yıl içinde petrol parasının 2.06 milyon Euro’luk kısmını ödediği belirtilmiş, toplam borcu hakkında bilgi verilmemişti.

2012 yılında ABD tarafından kara listeye alınan Zencani’ye İran içinden ilk suçlama, Hasan Ruhani’nin Haziran 2013'te Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra kabinesine aldığı Bijen Zengene’den gelmişti.

Zencani'nin dosyası, İran tarihinin en büyük yolsuzluk dosyası olarak tanımlanıyor. Geçen hafta yolsuzluktan idam edilen iş adamı Hüsrevi dosyası ise Zencani'den sonra geliyordu.

İdam kararını temyize götürme hakkı bulunan Zencani, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla Aralık 2013'te tutuklanmıştı.

42 yaşındaki Tahran doğumlu Zencani’nin adı Türkiye ile de yakından anılıyor. Zencani’nin Türkiye’de de şirketleri bulunuyor. Avukatları geçtiğimiz günlerde İstanbul’da açtıkları davada Onur Air’in kendilerine ait olduğunu belirmişti.

Zencani’nin Türkiye’deki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda da adı geçti. Zencani, 17-25 Aralık operasyonlarının odağındaki Ebru Gündeş'in eşi Azeri asıllı iş adamı Reza Zarrab'ın ortağı olarak biliniyordu.

ulusalkanal.com.tr

Alman Maliye Bakanı Schaeuble'dan 'Türkiye' açıklaması Dünya Germanwings uçağını Fransız Alpleri'ne düşüren Lubitz'in son e-postaları yayınlandı Dünya Terör örgütlerinin dron kullanması yaygınlaşıyor Dünya 22 yıllık davada sürpriz gelişme! Dünya