Suriyeli muhalifler "Esad'lı geçiş" formülünü kabul etti

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta yapılan Suriye krizi toplantısında uzlaşı sağlandı. Muhalif gruplar, Suriye'de Esad'lı geçişi kabul etti. Viyana görüşmelerine katılacak heyet de belirlendi. Viyana görüşmelerine 15 kişilik müzakere heyeti katılacak.

Abone ol

Suriye krizinin siyasi çözümü için Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta yapılan toplantı sona erdi. Toplantıya katılan muhalifler Esad'lı geçiş konusunda uzlaştı.

Riyad İntercontiental Otel'de yapılan toplantıya 116 temsilci katıldı. Türk Dışişlerinden bir heyet de toplantıyı yakından takip etti.

2 gün süren toplantılardan sonra ortak bir bildirge yayınlandı. Bildirgede, merkezi Riyad'da olacak bir komisyon kurulacağı, komisyonun geçiş sürecinin başlaması için Suriye hükümetiyle müzakere edecek heyeti belirleyeceği ifade edildi.

Bildirgede, "devlet kurumlarının korunması", "yeni güvenlik ve askeri birimlerin yapılandırılması" vurgusu yapıldı. Ülkenin yabancı savaşçılardan arındırılması, dış güçlerin ülkeyi terk etmesi kararlaştırıldı.

Toplantıda 23 kişilik bir Yüksek Komisyon oluşturuldu. Viyana'daki görüşmelere katılacak 15 kişilik müzakere heyeti belirlendi. Heyette 5 koalisyon temsilcisi, 4 askeri kanat, 3 bağımsız delege, 3 de koordinasyon kurulu üyesi yer alacak. 23 kişilik bir Yüksek Komisyon da müzakere heyetini denetleyecek.

Görüşmelerde alınan kararlarla ilgili ABD'den ilk açıklama Dışişleri Bakanı John Kerry'den geldi. Kerry, görüşmelerden çıkan sonucu memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Kerry, "Önümüzdeki zorlu yolun farkındayız. Çatışmaya son verecek bir siyasi çözüm için çalışmaya kararlıyız" ifadesini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'dan Papa benzetmesi Dünya Putin: Bu konuda son derece sert davranılmasını emrediyorum Dünya IŞİD'in 'maliye bakanı' öldürüldü Dünya Kamerun'da Boko Haram saldırısı: 8 kişi öldü Dünya