Türkiye borca battı

Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlık dönemine ilişkin ekonomik veriler ülkenin borç batağının ortasında olduğunu ortaya koydu. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk 80 yılında 257 Milyar Türk Lirası olan borç bakiyesi, Erdoğan döneminde tam 378 Milyar Türk Lirası artarak 636 Milyar Türk Lirası'na yükseldi. Borcu ödemek ise yine vatandaşa düştü.

Abone ol

Seçim havasına giren Türkiye'de vatandaşın sırtına altında kalkamayacağı bir borç yüklendi. Sıcak paraya bağımlı hale gelen Türkiye'de kamu ve özel sektörün borcu Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

CHP'li Umut Oran, Çankaya Köşkü'ne çıkma planları yapan Erdoğan'ın 11,5 yıllık Başbakanlık dönemine ait ekonomi karnesini ortaya çıkardı.

Erdoğan döneminde iç ve dış borç kat be kat arttı. 2002'de 3 bin 896 Türk Lirası olan kişi başına kamu borcu, 8 bin 296 Türk Lirası'na, kişi başına bin 963 Dolar olan dış borç ise 5 bin 45 Dolar'a çıktı.

Kamunun, 257 Milyar Türk Lirası olan toplam borcu 379 Milyar Türk Lirası artarak 636 Milyar Türk Lirası'na yükseldi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk 80 yılında yaptığı borç bakiyesi, son 11,5 yılda 2,5 kat arttı.

Aynı süreçte vatandaşlar bankalara, banka ve yerli şirketler yabancı kredi şirketlerine, devlet ise yurt içi ve yurt dışında kaynaklara borçlu hale geldi. 2002'de 129,6 Milyar Dolar olan dış borç, 386,8 Milyar Dolar'la üçe katlandı.

Bu borç vatandaşın sırtına yüklendi. Ekmek fiyatı iki, benzin üçe katlandı. Asgari ücretin alım gücü ise 7 çeyrek altından 5'e düştü.

Vatandaş, kredi borçlarını ödeyemez oldu. Borcu borçla kapatmak zorunda kalan vatandaşın kredi borçları tam 127 kat artışla 1,9 Milyar Türk Lirası'ndan 253 Milyar Türk Lirası'na, kredi kartı borçları da 4,3 Milyar Türk Lirası'ndan 77,7 Milyar Türk Lirası'na yükseldi.

ulusalkanal.com.tr

Deba işçisi patronun kapısına dayandı Ekonomi İşçiler pazarlık masasına oturacak Ekonomi İşçiler taşerona karşı birleşti Ekonomi Tüketiciler Ankara'da eylem yaptı Ekonomi