Bartu Soral: Varlık vergisi almak bir seçenektir
Kalkınma Ekonomisti Bartu Soral, Eray Çelebi ile Başkent Kulisi programında gündemi değerlendirdi.
Ekonomide atılan ve atılması gereken adımları değerlendiren Soral, Varlık Vergisi’ne dikkat çekti.
Hazine arazileri tarıma açılmasıyla birlikte tarımda atılan adımların olumlu fakat yetersiz olduğunu söyleyen Soral, çözüm önerilerini sıraladı.
Yerel tohum ve üretici desteğini vurgulayan Soral “2006 yılında 5553 sayılı kanunla yerel tohumun satışı yasaklandı bu kanun değişmek zorunda bununla birlikte küçük çiftçiyi korumamız lazım. Devlet 2009 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 1’i kadar tarıma destek kanunu çıkardı. Yıllardır destek yüzde 1’i bulmadı 0.5’te kaldı, bunu 1 değil 2 de yapsanız doğrudan gelir desteği ile bu iş olmaz. Tohuma, gübreye, mazota, üretimin girdisi olan ne varsa ona destek vermeniz lazım ki insanları üretmeye teşvik edesiniz. Tarlası olana para vermek otur evde demekten farklı değildir. “dedi.
Kaynak tartışmalarında öne çıkan Varlık Vergisi’ni değerlendiren Soral, Müteahhit ve finans kesiminden varlık vergisi alınabileceğini söyledi.
Soral , “ Birikmiş varlıklardan, toplumun birikmiş varlıklarından alınan bir vergi. Bu doğru bir kaynak. Biz bunu 1942’de uyguladık. O zamanlar İstanbul’da belli bir zümrede büyük paralar var, bu şöyle uygulanmış; O zaman bir heyet kuruluyor heyet kimin ne kadar vergi vereceğine karar veriyor, tabi çok ihtiyaç halinde başvurulan bir şey Türkiye’nin de çok ihtiyacı varmış o zaman. O günlerde bu varlık vergisi ile ilgili olarak büyük patırtı koptu.
Varlık vergisi, toplumun zengin sınıfından, onların oluşmuş olan varlığının bir kısmına devletin el koymasıdır. Türkiye’de son 10 yılda çok müthiş inşaatlar yapıldı ve kamu ihalelerini alan 4 tane firma var bunların varlıkları aşırı büyüdü. Varlık vergisi, inşaattaki bu 4 firma ile başlayarak, finansal kesim ve varlıklı olan vatandaşlardan alınabilir bu bir kaynaktır. Türkiye’nin bu kaynağa ihtiyacı olabilir gidişata göre. “ ifadelerini kullandı.
Virüs tehlikesi bitse bile taleplerin eskisi gibi olmayacağını söyleyen Soral , “Virüsle ilgili her gün yeni bir şey öğreniyoruz, bildiğimiz tanıdığımız bir şey değil. Sadece Türkiye’yi değil dünyayı ilgilendiren bir durum bu sebeple üretimde, arzda, talepte yerlerde. Birincisi virüs bitse bile eski talep eski yerine gelmez. İkincisi ne zaman biteceğini bilmediğimiz için üretim hatları da durdu. Bunun için Türkiye’nin kamusunun gelirleri topladığı yer dolaylı vergiler. Devlet şuan vergi toplayamıyor, bu seneden itibaren kamunun açığı çok fazla. Devletin vergiyi toplayamadığı yerde sağlık hizmetlilerini başarı ile sürdürebilmesi için para ihtiyacı var, bir onun için para basar, iki vergi alır, onun için varlık vergisi almak bir seçenektir.” diye konuştu.