Erdoğan, 'seçim güvenliği ve ittifak yasası'nı onayladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP ile MHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ittifak yapmasını öngören kanunu onayladı. İttifakın önünü açan yasa, mühürsüz oy zarflarının geçerli sayılmasını da kapsıyor.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7102 sayılı 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ileBazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

AKP ile MHP'nin tam mutkabatla hazırladığı 26 maddelik kanun teklifine göre aynı binada oturan seçmenler, aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla farklı sandık bölgelerine kaydedilebilecek.

Yüksek Seçim Kuruluna "Seçim türüne göre sandık bölgesi seçmen sayısını belirlemek" görevinin verildiği kanunla, sandık bölgeleri birleştirilebilecek, seçmen listeleri karma şekilde düzenlenebilecek, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler için seyyar sandık kurulu kurulabilecek.

Birlikte yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, oy pusulaları aynı zarfa konulacak.

Kanunla, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmayan oy zarfları da geçerli sayılacak.

Siyasi partilerin ittifak yaparak seçimlere katılmalarına imkân tanıyan kanunla, ittifak yapan partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10'u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak.

Anayasa değişikliğiyle milletvekili seçilme yaşının 18 olarak düzenlenmesi nazara alınarak, mahalli idare organları seçimlerinde de 25 olan seçilme yaşı 18 olarak belirleniyor.

Erdoğan'ın onayladığı kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

ulusal.com.tr

HDP Diyarbakır Milletvekili Pir hakkında soruşturma Gündem İBB'den 'restorasyon' açıklaması Gündem 15 Temmuz'da Albay Ertürk'ün şehit edilmesine ilişkin davada mütalaa Gündem Erdoğan Merkel ile telefonda görüştü Gündem