Adalet Bakanlığı: AB ülkelerinde ortak terör tanımı yok

Schengen bölgelerine vizesiz giriş için Türkiye'ye "terör tanımını daralt" diyen Avrupa Birliği'nin "terör" ve "terörizm" konusunda ortak tanımı yok. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı rapora göre, AB üyesi ülkeler terör tanımını kendi ihtiyaçlarına göre şekillendiriyor. Bazı Avrupa ülkelerinin ceza yasalarında "terörist niyet" tanımı bile var.

Abone ol

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı rapora göre, Avrupa Birliği ülkelerinde ortak terör tanımı yok.

Avrupa Birliği, Şengen bölgelerine vizesiz giriş için Türkiye'ye "terör tanımını daralt" telkininde bulunmuştu. Adalet Bakanlığı bunun üzerine bir çalışma başlattı. AB ülkelerinin kanunlarında "terör, terörist ve terör suçu"na ilişkin düzenlemeler ve cezalar araştırılarak rapor hazırlandı.

Araştırmada, Avrupa Birliği ülkelerinde, "terör" ve "terör eylemi" konusunda ortak bir tanımın olmadığı, "terör" ve "terörizm" tanımlarının ülkelerin ihtiyaçlarına göre farklı yapıldığı tespit edildi.

Raporda, Avrupa Birliği'nde 11 Eylül 2001'den sonra terörizm konusunda Çerçeve Kararı alındığı, daha sonra bu kararın iki maddesinin değiştirildiği belirtildi.

AB, söz konusu terör eylemlerini şöyle sıraladı:

* Bir insanın ölümüne sebebiyet verme

* Bir insanın bedensel bütünlüğüne zarar verme

* Adam kaçırma ya da rehin alma

* Kamuya ait mülkiyette ya da özel mülkiyette aşırı kayba yol açma

* Uçak, gemi veya diğer taşımacılık araçlarını kaçırma

* Silah, patlayıcı, kimyasal, nükleer veya biyolojik her türlü silah üretme

* İnsan hayatını tehlikeye sokacak patlama, sel veya yangına sebep olma

* Tehlikeli maddeleri yayma, bu eylemleri yapma tehdidinde bulunma.

Terör amacıyla işlenen ve terör suçu sayılan tüm eylemler katalog halinde Çerçeve Kararda sayılırken örgüt yerine "terörist grup" ifadesine yer verildi. Karara göre, bir terörist örgütü yönetmek, desteklemek, finanse etmek, bilgi ve materyal kaynakları temin etmek de cezalandırılıyor. Hollanda Ceza Kanunu'nda, "terörist niyet" tanımına bile yer veriliyor.

ulusalkanal.com.tr

Yargıtay'ın Kurultay kararını bu hafta açıklaması bekleniyor Gündem Yargıtay'ın Kurultay kararını bu hafta açıklaması bekleniyor Gündem MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sözleri kulisleri hareketlendirdi Gündem MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sözleri kulisleri hareketlendirdi Gündem