Suriye konulu Astana toplantısı başladı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen barış görüşmelerinin ilk günü sona erdi. Suriye hükümeti, muhalifleri terör örgütü El Nusra'yı savunmakla suçladı, muhalifler de ateşkes sağlanmadıkça ikinci adıma geçmeyeceklerini açıkladı. İite gün boyu yaşanan gelişmeler.

Abone ol

Rusya ve Türkiye'nin garantörlüğündeki "Astana barış görüşmeleri" başladı.

Suriye meşru yönetimi ile muhalifler açılışta aynı masada yer aldı. Ancak oturumlar başladığında görüşmeler doğruda değil dolaylı yapıldı.

İlk oturumun ardından ilk açıklama Suriye'nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Beşar Caferi'den geldi. Caferi, muhalefet heyetinin amacının görüşmeleri tıkamak olduğunu söyledi. Muhalefetin El Nusra terör örgütünü savunduğunu belirten Caferi, muhalif heyete "terör heyeti" dedi.

Suriye hükümetinin hedefini "ateşkesi güçlendirmek" olarak özetleyen Caferi, "Rusya'nın garantör olmaması hâlinde Suriye hükümeti Astana'ya gelmezdi" ifadelerini kullandı.

Muhalefet heyetinin lideri Muhammed Alluş ise ateşkes sağlanmadıkça ikinci adıma geçmeyeceklerini açıkladı. Alluş, İran'ın Suriye'deki varlığını da eleştirdi. Alluş, "PYD'nin ve İran milislerinin IŞİD'den hiçbir farkı yok. Bu grupların da terör listesine alınması gerekiyor" dedi.

Birinci oturumun ardından Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura'yı makamında kabul etti.

Görüşmeden sonra açıklama yapan Mistura, "Buradaki taraflar ulusal bir ateşkesin denetlenmesi ve uygulanması konusunda ortak bir mekanizma üzerinde anlaşabilirlerse başarı ihtimali artar" dedi.

Sputnik'in haberine göre akşama doğru Beşar Caferi başkanlığındaki Suriye heyetinin büyük bir kısmı görüşmelerin yapıldığı oteli terk etti. Görüşmelerin bitip bitmediği henüz net değil. Diğer heyetler halen görüşme odasında bulunuyor.

ulusalkanal.com.tr

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, eski Bakan Sema Ramazanoğlu'na tazminat ödeyecek Gündem Tayyip Erdoğan, Doğu Afrika turuna başladı Gündem Muğla merkezli FETÖ operasyonu: Astsubay ve uzman çavuş 11 kişi gözaltına alındı Gündem Uğur Mumcu Eskişehir'de anıldı Gündem