Irak Kerkük'te referandum kararı alındı

Kerkük İl Meclisi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimine bağlanmak için referandum kararı aldı. Karar, Türkiye'de tepkiyle karşılandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Kerkük Kürtlerindir safsatasına biz asla uymuyoruz" derken hükümetten “Kerkük'te oldu bittiye müsaade etmeyeceğiz” açıklaması geldi. CHP ve Vatan Partisi de referandum kararına karşı hükümete Irak’la işbirliği çağrısı yaptı.

Abone ol

Önce fiili durum yarattılar, sonra referandumkararı aldılar.

41 üyeli Kerkük İl Meclisi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimine bağlanmak için kentte referandum düzenleme kararı aldı. Kararın alındığı oturumu 9 Türkmen ile 6 Arap Meclis üyesi protesto etti. Karara Türkiye'nin tepkisi gecikmedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Kerkük Kürtlerindir safsatasına biz asla uymuyoruz" diye konuştu, kente asılan Kürdistan flamalarının da indirilmesini istedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, kararın Irak'ın geleceğini tehlikeye atan bir adım olduğunu söyledi, oldu bittilere izin vermeyeceklerini ifade etti.

Karara muhalefetleri de tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz kararın yok hükmünde olduğunu savundu.

Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan da kararın Irak Anayasası ve Birleşmiş Milletlere aykırı olduğunu vurguladı.

CHP ve Vatan Partisi, AKP’yi Irak hükümeti ile işbirliğine davet etti.

ulusalkanal.com.tr

İspanya'da Rıfat Esad'ın malvarlığına el kondu Dünya Kolombiya tarihinin en ağır doğal afetlerinden birisini yaşıyor Dünya Rusya'dan açıklama: Uçaklarımız, İdlib'in Han Şeyhun bölgesini bombalamadı Dünya ABD'nin Rakka operasyonu hazırlığı: Ayn El Arap'taki havaalanı genişletiliyor Dünya