Saflar belli oldu!

Yemen'e yönelik operasyonda saflaşma, karşılıklı açıklamalarla belli oldu. Rusya ve İran Yemen opersayonuna karşı çıktı. Opersayona lojistik ve istihbarat desteği veren ABD ile AKP hükümeti, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler de Suudi Arabistan'a destek açıklaması yaptı.

Abone ol

Suudi Arabistan Yemen'e hava opersayonu başlattı, opersayonun birinci gününde saflar da belli oldu. İran ve Rusya gibi ülkeler opersayona karşı çıkarken Türkiye, İngiltere, Fransa ve ABD destek verdi.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin saldırılarını kınandı. Operasyonun "tehlikeli bir adım" olduğunu belirtildi. Yemen'e yapılan bütün askeri müdahalenin derhal sonlandırılması istendi.

İsviçre'de bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de Suudi Arabistan'a Yemen'e düzenlediği operasyonu "derhal durdur" çağrısında bulundu. Zarfi, "Yapılan eylemi Yemen'in egemenliğinin çiğnendiği olarak görüyoruz " dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Egemenliğini ve toprak bütünlüğünü her zaman desteklediğimiz dost ülke Yemen'deki son gelişmeler, Moskova yönetimi için en üst seviyede rahatsızlık yaratıyor. Tüm tarafları operasyona son vermeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Türkiye ve ABD ise operasyona destek verdi. Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın daha önceden operasyona ilişkin bilgi verdiği belirtildi. "Husi hareketini ve dış destekçilerini Yemen'de ve bölgede barış ve güvenliği tehdit eden davranışlarından vazgeçmeye çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konuyu bizzat takip ettiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin Dışişleri Bakanları ile görüştü. Takdirlerini iletti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da Yemen’de Husilere karşı yapılan operasyonlara desteğini açıkladı.

ulusalkanal.com.tr

Irak müdahaleye karşı çıktı Dünya Arap ülkelerinden Yemen'de müdahaleye tam destek Dünya Düşen uçakla ilgili çarpıcı iddia doğrulandı Dünya Savcıdan şok iddia: Yardımcı pilot kasten düşürmüş olabilir Dünya