Irak'tan Barzani'ye çağrı: Havaalanı ve sınır kapılarını teslim edin

Irak hükümeti, Barzani'den tüm sınır kapıları ve havaalanlarını Bağdat yönetimine teslim etmesini, ayrıca komşu ülkelerden de petrol ve sınır konusunda sadece Bağdat ile ilişki kurmasını istedi

Abone ol

Irak hükümeti, Barzani'den tüm sınır kapılarını ve havaalanlarını Bağdat yönetimine teslim etmesini istedi.

IRAK'TAN KOMŞU ÜLKELERE ÇAĞRI

Irak hükümeti, komşu ülkelerden, petrol ve sınır konusunda sadece Bağdat ile ilişki kurmasını istedi.

Irak Milli Güvenlik Kurulu kararında, "Referandum tek taraflı adımdır ve olayları krize dönüştürüyor. Irak hükümeti, IKBY'nin tüm sınır kapıları ve havalimanlarını Bağdat'a teslim etmesini, komşu ülkelerden de petrol ve sınır konusunda sadece Bağdat ile ilişki kurmasını talep ediyor. Merkezi yönetim, referandum konusunda asla diyalog ve tartışma yapmayacak çünkü sonuçları anayasal değil. Hükümet, ülkenin her karış toprağında vatandaşların çıkarıyla ilgili konularda yetkiye sahiptir. Buna Kürt vatandaşlar da dahil. Irak Milli Güvenlik Kurulu, savcılığın, IKBY'de referandum çalışmalarında yer alan devlet memurları hakkında hukuki takip talebini değerlendirecektir" ifadeleri yer aldı

Irak hükümeti, Barzani'nin düzenlemek istediği referandumun tek taraflı adım olduğunu belirterek, tüm sınır kapılarını ve havalimanlarını Bağdat'a teslim etmesini istedi.

Irak Milli Güvenlik Kurulu, Başbakan Haydar el-İbadi başkanlığında toplandı.

Devlet televizyonunun haberine göre, toplantıdan sonra yapılan açıklamada, "Referandum tek taraflı adımdır ve olayları krize dönüştürüyor. Irak hükümeti, IKBY'nin tüm sınır kapıları ve havalimanlarını Bağdat'a teslim etmesini, komşu ülkelerden de petrol ve sınır konusunda sadece Bağdat ile ilişki kurmasını talep ediyor." denildi.

Irak merkezi hükümetinin, IKBY ve oradaki yetkililerin petrol gelirlerinin yer aldığı banka hesaplarına ilişkin ilgili makamların alacağı tüm kararları destekleyeceği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Merkezi yönetim, referandum konusunda asla diyalog ve tartışma yapmayacak çünkü sonuçları anayasal değil. Hükümet, ülkenin her karış toprağında vatandaşların çıkarıyla ilgili konularda yetkiye sahiptir. Buna Kürt vatandaşlar da dahil. Irak Milli Güvenlik Kurulu, savcılığın, IKBY'de referandum çalışmalarında yer alan devlet memurları hakkında hukuki takip talebini değerlendirecektir."

IRAK BAŞBAKANI NELER DEMİŞTİ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tarafından yapılan açıklamada şunlar denilmişti:

Irak, etnik ve mezhep temelli bölünmeyle karşı karşıya bulunuyor. Irak'ta ırkçı devlet kurulmasını reddediyoruz. Emrivaki siyasetini kaba kuvvetle empoze etmek olmaz. Bu, Saddam rejimi gibi başarısızlığa uğrayacak.

Referandumu görmezden geleceğiz ve sonuçlarını tanımayacağız. Ülkenin birliğini ve vatandaşların güvenliğini korumak için gerekli adımları atacağız.

Güçlerimiz Erbil ve Bağdat'tan terör belasını uzaklaştırdı. DEAŞ'a karşı birleşmişken diktatörlük ve karanlığa dönme çağrıları yükseliyor. Kürt vatandaşlarımızdan ve onların güvenliğini korumadan vazgeçmeyeceğiz. Hiç kimseye de ülke kendi malıymış gibi davranmasına izin vermeyiz. Liderlerin görevi, vatandaşların hayatını tehlikeye atmak değil, can güvenliğini korumaktır. Saddam'ın diktatör rejimi tüm Irak halkını ezdi çünkü bu rejim, tüm Iraklıları rejime ve kendisine tehdit olarak görüyordu. Kimse tüm Arapları ve Bağdat halkını zulmetmekle suçlamasın. Kürtlerin ezilmesinde azgın Saddam'ın yanında duran bazı Kürtler ve bazı ve Arap Baasçılar yer aldı. Kürt kardeşlerimden, oradaki yönetime, 'petrol gelirlerinin nereye gittiğini' sormalarını rica ediyorum. IKBY günlük 900 bin varil petrole el koydu. Neden memurların maaşlarını ödeyemiyorlar. Merkezi yönetim olarak zor ekonomik ve savaş şartlarına rağmen maaşları durdurmadık ve indirmedik.

Referanduma saatler kala Kerkük'te son durum Dünya Erbil'de referandum paniği Dünya Almanya'da sandık çıkış anketinden Merkel çıktı Dünya Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'den yeni açıklama Dünya