Mangal kömüründe pişen hayatlar

Mardin Derikli 70 nüfuslu 7 aile Isparta'da mangal kömürü üretiyor. Her aşaması binbir zorlukla geçen üretim süreci, güneydoğunun acil çözüm bekleyen sorunlarını da gözler önüne seriyor.

Abone ol

Mangal sefası deriz, ancak o mangalda yanan kömürün hikayesini bilir miyiz? Duman ve ateşin içinden, bin bir emek sonucu mangallara gelen o kömürlerin ardında, zahmetli bir üretim ve zorlu bir yaşam var.

Isparta'nın Eğirdir İlçesi Yukarı Gökdere köyünde mangal kömürü üretimi yapılıyor. Mardin Derik'ten gelen 70 nüfuslu 7 aile geçimini bu uzun uğraşlı üretimden sağlıyor.

Ağaçlar, Orman Bölge Müdürlüğünün kesim yaptığı yerlerden römorklarla taşınıyor. 2 yıllık üretim süreci de böyle başlıyor.

Kesilen meşe ağaçları ocaklara getirilerek düzenli bir şekilde diziliyor. Bu yönteme 'torluk' adı veriliyor. Her bir torluk 20-50 ton odundan oluşuyor.

Her gün 24 saat kesintisiz yapılan bu iş, hem sağlık açısından riskli, hem de oldukça zor. Kazancı ise yok denilecek kadar az.

Mangal kömürü üreticileri memleketlerinden kilometrelerce uzakta, ekmek parası için alın teri döküyor. Çadırlarda, kimi zaman elektriksizlikle, kimi zaman hava koşullarıyla ama en çok da yaşamın kendisiyle mücadele ediyorlar.

Onları memleketlerinden uzakta, bu şartlara mecbur kılan, ekonomik sorunlar çözüm bekliyor.

Mangal kömürü üreticileri seslerini devlete duyurmaya çalışıyor.

HABER: DEVRİM AŞKIN KARASOY-KAMERA: DEVRİM DÖNMEZ KOÇAK

ulusal.com.tr

Tütün üreticileri İstanbul'da! "Amerika'ya çalışmayı bırakın! Yerli ve milli tütüne sahip çıkılsın" Gündem Müftülere nikah yetkisi kabul edildi! Cumhuriyet Kadınları Derneği: Teklif Anayasaya aykırı Gündem Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de tatbikat! Savaş şartları eğitimi yapıldı Gündem AKP Sözcüsü Ünal'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan-Melih Gökçek görüşmesi açıklaması Gündem