İlber Ortaylı: İnşallah gençlerden birileri onun yerini doldurur

Abone ol

Prof. Dr. İlber Ortaylı, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden usta yazar Hasan Pulur'u yazdı.

Ortaylı, " Hasan Pulur’un kaybı Türkiye halkının özlediği dürüstlüğün mütevazı sesinin kaybı demektir. Her hafta topladığı tarihi fıkralar ve Bektaşi deyişleriyle yazılarını süslerdi" dedi.

Ortaylı'nın Milliyet'teki yazısının ilgili bölümü şöyle:

Bazı çarşambaları toplanırdık. Kimler mi? Cahit Kayra, Murat Katoğlu, Güngör Uras, Orhan Duru, Ankara’da olmadığı zamanlar Hilmi Yavuz, Müntekim Ökmen, Türkiye’de olduğu zaman Demir Özlü, Hasan Mani.

Yaprak dökümü Müntekim Ökmen’le başladı... Ardından Orhan Duru, son aylarda Hasan Pulur üstat ağır hastaydı. O da gruba veda etti. İnsanlar doğar, yaşar, ölür... Izdıraplı bir son 10 yıl yaşadı... Önce eşini sonra oğullardan birini kaybetti. Sağlığı daha da bozulmuştu. Hasan Pulur’un kaybı Türkiye halkının özlediği dürüstlüğün mütevazı sesinin kaybı demektir. Her hafta topladığı tarihi fıkralar ve Bektaşi deyişleriyle yazılarını süslerdi.

Dokunaklı bir manzara

Salı günkü cenaze töreni kalabalıktı. Eski ve yeni devlet adamları oradaydı. Basın kıdemlileri ve gençleriyle oradaydı. En dokunaklı manzaralardan biri de onun sık sık takıldığı sevgili Kabataş Liseli okul arkadaşı Hilmi Yavuz’du. Hilmi hoca bir köşede yalnız, gözleri kapalı dua ediyordu.

Kabataş Lisesi yetenekli matematikçi çocukların ve yetenekli edebiyatçı gençlerin hocalar tarafından adeta büyük gayret ve özel eğitimle yetiştirildikleri bir okuldur. İkisi de oranın çocuklarıdır. Duygusal bir manzaraydı. Ölüm herkes için kaçınılmaz. Ama onun feci tarafı arkada miras bırakmaması olabilir. Hasan Pulur üstadın aramızdan ayrılışıyla Türkçe bilmez, ne yazdığını kendi anlamaz adamların sayısal ve niteliksel hakimiyeti artacak. Türkçeyi bilen, sade ve doğru yazan, onun zenginliğini tevazu ile ortaya koyan bir kalem hayatımızdan çekildi. İnşallah gençlerden birileri onun yerini doldurur.

ulusalkanal.com.tr

Çanakkale'de 74 yabancı uyruklu yakalandı Gündem 1 Ocak'tan itibaren uygulama değişiyor Gündem Nusaybin'de sokağa çıkma yasağı Gündem Kadın örgütleri seçme seçilme hakkını kutladı! Gündem