“Dünya kayısı başkenti“nin cazibesi artıyor
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltma ve söz konusu bölgelerde yatırımı ve istihdamı artırma amacını taşıyan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 336 firma, Malatya'da yatırım yapmak için başvurdu
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltma ve söz konusu bölgelerde yatırımı ve istihdamı artırma amacını taşıyan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 336 firma, Malatya'da yatırım yapmak için başvurdu.
Vali Mustafa Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 ili kapsayan programla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.
Cazibe merkezi iller arasında Malatya'nın da bulunduğunu anımsatan Toprak, "Başvuru sürece başlatılmıştı ancak en son aldığımız rakamlar 336 firma, Malatya'da yatırım yapmak üzere başvurdu. Bunun değeri 8 milyar lira ve 43 bin 500 kişiye yönelik istihdam. Bunlar peyderpey gelebilecek, yakın zamanda bir kısmının açıklanacağı şeklinde bilgi aldık. Cazibe Merkezi Programı ve teşvik sistemine Malatya'nın da girmesi çok önemli bir sinerji oluşturdu." dedi.
"Fabrikaları kentte göreceğiz"
Vali Toprak, Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesinin hemen yanına 3. Organize Sanayi Bölgesi olarak nitelendirecek alanda yatırımcılara daha önce yer tahsisinde bulunduklarını anımsatarak, şöyle devam etti:
"Onlarda süresini geçirenler vardı son sürelerini verdik hızlı bir şekilde orada da temeller atıldı. Orada adeta her gün bir fabrika temeli atılıyor. Bunlarla Cazibe Merkezleri Programının da sonuçları gelir gelmez umuyoruz ki tekstil, gıda ve gıdaya dayalı tarım ürünlerinin işlemesine yönelik fabrikaların dışında katma değeri yüksek, yüksek teknolojiyi içeren birtakım yatırımlar Malatya'ya gelecektir. Bu konuda altyapı hazırlıklarını devam ettiriyoruz. Yakın zamanda özellikle katma değerli üretim alanlarını, sanayiyi daha da güçlendirecek fabrikaları kentte göreceğiz."
"Malatya çok daha iyi bir noktaya gelecek"
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı, "dünya kayısı başkenti" olarak anılan Malatya'ya yatırımların yapılmaya devam ettiğini anlatan Toprak, "Bunlar olumlu ve güzel gelişmeler. Malatya'nın ana üretim gücü olan kayısı ama bunun ötesinde bir taraftan teknoloji ve katma değerli üretimle tanıştırılacak bir taraftan da istihdama katkı sağlayacak diğer çalışmalarla kentimiz önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde çok daha iyi bir noktaya gelecek." diye konuştu.
Vali Mustafa Toprak, Malatya'yı ekonomiden eğitime sağlıktan spora her alanda geliştirmek ve daha iyi noktalara getirebilmek için ellerinden geleni yapmaya gayret ettiklerini sözlerine ekledi.