6 aylık internet alışveriş tablosu

Türkiye’nin 6 aylık salgın döneminde internet alışveriş istatistiklerine kredi kartı damga vurdu. Alışverişlerin yüzde 62’si kredi kartı ile yapıldı. İnternette en çok harcama yapılan alan ise kitap ve eğitim sektörü oldu.

Abone ol

Evde kalınan süreçte vatandaşlar temassız alışveriş yöntemlerini tercih etti. İnternet alışverişe ağırlık verildi.

Türkiye’de ilk Kovid-19 vakası mart ayında görüldü. Vatandaşlar 6 ay boyunca evde kalmaya ve alışverişlerini internetten yapmaya çalıştı. İşte o 6 aylık salgın döneminin online alışveriş tablosu ortaya çıktı.

On binlerce e-ticaret sitesinin ödeme altyapı sağlayıcısı olan İyzico’nun konuya ilişkin bir araştırma yaptı.

Araştırmaya göre 6 aylık salgın döneminde en çok kullanılan ödeme yöntemi kredi kartı oldu. Alışverişlerin yüzde 62’si kredi kartı ile yapılırken yüzde 38’i banka kartı ile yapıldı.

Özellikle yüksek tutarlı alışverişlerde kredi kartı tercih edildi.

Salgın sürecinde tüketicinin e-ticaret algısında değişimler olduğu anlaşıldı. Peki, 6 aylık süreçte hangi sektörlerde daha çok satış yapıldı?

Kitap ve eğitim sektöründeki satışlarda patlama yaşandı. Gıda, giyim ve aksesuar sektörleri de büyük ilgi gördü. Normalleşme sürecinin başladığı yaz aylarıyla birlikte araç kiralama, spor giyim mağazaları ve seyahat acentelerindeki alışverişlerde artış oldu.

Pandemi sürecinde online alışverişte yapılan harcama tutarı da bölgelere göre değişiklik gösterdi.

6 aylık süreçte Türkiye'de en çok online alışveriş yapılan bölge Marmara oldu. Marmara’yı İç Anadolu ve Ege takip etti. Sepetini en çok dolduran İç Anadolu bölgesindekiler oldu. Ankaralılar 208 liralık sepet tutarıyla online alışverişte öne çıktı.

Salgınla mücadele döneminde online alışverişin yüzde 33’ü erkekler, yüzde 67’si ise kadınlar tarafından yapıldı. Kadınların online alışverişte tercihi yüzde 55 oranı ile mobil alışveriş oldu. Erkeklerin yüzde 71'i internet alışverişi yaparken bilgisayarını kullandı.

ulusal.com.tr

Moody's Türkiye'nin kredi notunu açıkladı Ekonomi SPK sermaye piyasası araçlarının teminat varlıklı ihracına ilişkin taslak tebliği görüşe açtı Ekonomi Atık ithalatına karşı ülkenin öz kaynakları kullanılacak Ekonomi Cargill emekçilerinin mücadelesi sürüyor Ekonomi