Kanlı Pazar'ın 46. yılı

Siyasi tarihimize "Kanlı pazar" olarak geçen gerici tertibin 46. yıldönümü bugün. Amerikan'ın 6. filosunu protesto eden gençlere Taksim'de saldırı düzenleyen gericiler, Duran Erdoğan ve Ali Turgut Aytaç'ı katletti.

Abone ol

Amerika'nın 6. Filo'sunu protesto eden gençler, 16 Şubat 1969'da Dolmabahçe'de toplandılar. Ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk posterleriyle yürüyen gençlere, önceden planlanmış bir saldırı yapıldı. Saldırıda iki genç yaşamını kaybetti, 200 kişi yaralandı.

Buraya kadarı özellikle 50'li 60'lı yaşlarını süren izleyicilerimizin iyi bildiği olaylar... Şimdi gelelim Kanlı Pazar'ı bugüne taşıyan ve bilinmeyen olaya.

ABDULLAH GÜL HANGİ ÖRGÜTE KATILDI

1968 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanan Abdullah Gül, 2 ay sonra yatay geçişle İktisat Fakültesi'ne kaydını yaptı. Arkadaşı Azmi Ateş ile birlikte Kırklar Komitesi'ne üye oldu. Kırklar Komitesi, üniversite içinde ve dışında sol gruplara saldırıyordu. Abdullah Gül, bu eylemlerde "dinci militan" olarak sivrilmişti. Üniversite duvarlarına, "Faşisttir, okula almayın" yazılı resimleri asılmıştı.

EYLEMİ 40'LAR KOMİTESİ ÖRGÜTLEDİ Kanlı tertiplere imza atan örgüt, 40 kişilik gizli bir İnzibat Komitesi'ydi. En önemli eylemleri, 16 Şubat 1969 tarihinde gerçekleşen "Kanlı Pazar" tertibiydi. Erol Bilbilik'in aktarımına göre, Abdullah Gül'ün yakın arkadaşı Azmi Ateş, Kanlı Pazar eyleminde görev alan kilit isimlerden biriydi.

Abdullah Gül de, eylemden haberdardı ancak üniversite çevrelerinde adı faşiste çıktığı için eyleme fiilen sokulmamıştı. Erol Bilbilik "Amerikaperestler" adlı kitabında, konuyla ilgili şu bilgiyi veriyor:

Fazla sivrilen ancak "İstikbal vaat eden dinci militan" Abdullah Gül'e, üniversiteyi kazasız belasız bitirmesi için uzun saç bıraktırılır, solcu görüntüsü verilir ve başka eylemlerden de uzak tutulur. Ancak Gül, 12 Mart sürecinde, Fatih'teki Vakıflar Yurdu'nda kalırken, polisin yaptığı baskınla Milli Türk Talebe Birliği mensubu 50 kişiyle birlikte gözaltına alınır.

İSMAİLAĞA CEMAATİ'NİN ROLÜ Erol Bilbilik, "Kanlı Pazar eyleminde, Mahmut Hoca Cemaati militanları kullanıldı" diyor. Cemaat, Kanlı Pazar tertibinin gerçekleştiği gün tam kadro orada bulunuyor. Tertip için Dolmabahçe Camii'nde 20 bine yakın sopa depolanıyor ve buradan dağıtılıyor.

Mahmut Hoca Cemaati bugün, İsmailağa Cemaati olarak biliniyor. Son günlerde adı sıkça gündeme gelen cemaat, AKP'nin iktidara taşınma sürecinde de kritik rol üstlenmişti.

ulusalkanal.com.tr

Okul mezunları ve veliler Müdüre Orakçıoğlu'nun istifasını istedi Gündem Vatan Partisi'nin kurultayı Devlet Bahçeli'yi telaşlandırdı Gündem İBB Şehir Hatları, Marmaray yüzünden 28 milyon lira zarar etti Gündem Vatan Partisi'nin marşı belli oldu Gündem