10 günde El Bab ve Menbiç: ABD, TSK'ya karşı yığınak yaptı, Suriye Fırat'a ulaştı

Rakka operasyonu öncesinde kartlar Menbiç'te yeniden karılıyor. Askeri kuvvetlerin Menbiç'teki saflaşması Suriye krizinde kritik bir eşiğe gelindiğini gösteriyor. ABD, Rus ve Türk orduları, bu üç kuvvetin arasında ise savaş sahasındaki kozlar; terör örgütleri ve milis gruplar... Pentagon, YPG ile çalışmak konusunda kararlı olduğunu terör örgütüne destek için 400 deniz piyadesini Suriye'ye göndererek gösterdi. Rusya ise YPG ile taktik bir uzlaşmaya giderek Menbiç'te ben de varım dedi. İşte Menbiç'teki güç mücadelesinin son durumu

Abone ol

Mart ayının ilk on gününde Suriye'deki askeri tansiyon başka bir boyuta yükseldi. Taşeron örgütler üzerinden yürütülen savaşta, ilk kez üç büyük ordunun kuvvetleri birbirlerine bu kadar yaklaştı. Menbiç haritasında, ABD, Rus ve Türk orduları burun buruna geldi.

El Bab sonrasında Menbiç ekseninde baş döndürücü gelişmeler yaşandı. Türkiye, Menbiç'in hedef olduğunu açıkladıktan kısa bir süre sonra Washington devreye girdi. ABD zırhlıları Menbiç'te YPG'ye kalkan olmak için devriye gezmeye başladı.

ABD hamlesini takiben Rusya da kritik bir adım attı. Rus Genelkurmayı, YPG'nin çatı örgütü Menbiç Askeri ile anlaştığını duyurdu. Bu çerçevede Suriye ordusuna bağlı sınır muhafızları anlaşma dahilinde Menbiç batısındaki Arimah kasabası çevresine konuşlandı.

Ortaya çıkan son resimde, Menbiç kuzeyde ABD zırhlıları, Batı kesiminde ise Rus ve Suriye ordusu korumasına alındı. Fırat Kalkanı bileşenleri ile Menbiç batısında çatışmalar yoğunlaştı, Suriye devlet ajansı SANA, Türk ordusunun ateşiyle Suriye kuvvetlerinde ölü ve yaralıların olduğunu iddia etti.

ABD'den de peş peşe kritik adımlar geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Menbiç konusunda uyarılarını yaptığı saatlerde 400 ABD deniz piyadesi YPG'ye destek olması için Kuveyt'teki üsten Suriye topraklarına nakledildi. Ek 2 bin 500 Amerikan askeri de Kuveyt'e hazır kıta bekletiliyor. Amerika Türkiye'ye karşı yığınak yaptığı Menbiç'in kuzeyindeki Sacur nehri kıyısına yeni bir üslenme bölgesi için inşaat çalışmalarına başladı.

Suriye ordusu ise El Bab Türk Ordusunun denetimine geçtikten sonra dört kritik aşama kaydetti. Ordu birlikleri ilk olarak El Bab güneyindeki Tadif'i ele geçirdi. Ardından El Bab güneyinden hızla Menbiç sınırına ulaştı. Rusya'nın arabuluculuk yapmasıyla Menbiç Batı kırsalına çıkan Suriye ordusu son olarak Fırat Nehri'ne ulaşarak Halep doğusunda önemli bir mevzii kazandı. Ordu birliklerinin şimdi IŞİD'in büyük yığınak yaptığı Deyr Hafir'e operasyon yapacağı belirtiliyor. Menbiç konusunda ise Suriye hükümeti sessizliğini koruyor.

ulusalkanal.com.tr

Suriye'ye dönüşler hızlandı Gündem Çemdin Kalesi kaderine terk edildi Gündem İstanbul'da yeni metro hattı sahil şeridinde Ortaköy'den Sarıyer'e kadar olacak Gündem AKP, bağımsız Kürdistan'ı tanımaya hazır Gündem