FETÖ’cüleri yakalayıp getirme hakkımız var
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan sekiz FETÖ mensubundan Özkaynakçı’nın iltica talebinin kabul edilmesini değerlendiren Prof. Dr. Ersan Şen, Türkiye’nin bir operasyon düzenleyerek bu kişileri ülkeye getirme hakkının olduğunu söyledi
FETÖ’nün darbe girişimi sırasında helikopterle firar eden sekiz darbeci askeri iade etmeyen Yunanistan, yargılama sürecindeki skandal kararlarından vazgeçmedi. Yunanistan Danıştay’ı darbecilere iltica hakkı verilmesini kararlaştırdı. Yunanistan hükümetinin itirazı reddedilerek, firari eski askerlere iltica hakkı tanınmasına hükmedildi. Cenevre Sözleşmesine atıfta bulunulan kararda, Özkaynakçı’nın darbe girişimine katıldığına ve FETÖ üyesi olduğuna yönelik yeterli delil olmadığı ifade edildi. Danıştay kararının ardından, Özkaynakçı için seyahat belgesi temin edilebilecek. Askeri bir bölgede koruma altında bulunan darbeci askerlerin üçüne daha Yunan İltica Dairesi tarafından iltica hakkı tanınmıştı.
Yunanistan’ın iltica kararını Aydınlık’a değerlendiren Prof. Dr. Ersan Şen, Türkiye’nin iade talebinin tüm hukuki şartlara uyduğunu ifade etti. Yunanistan’la Türkiye arasında çeşitli iade sözleşmelerinin olduğunu hatırlan Prof Dr. Şen’in açıklamalarından satır başları şöyle:
‘FETÖ’YÜ TERÖR LİSTESİNE ALMIYORLAR’
“Türkiye’nin iade taleplerine ilişkin birincisi, Avrupa FETÖ’yü terör örgütü listesine almıyor. Bu tüm dünyanın ortak problemi. Yunanistan özelinden bakarsak münakaşa şunun üzerinden gidiyor; 15 Temmuz sürecine katıldıklarına dair somut delil sunamadınız, sizde bağımsız yargı yok deniyor. Kısacası insan hak ve hürriyetlerini korumayacaksınız deniyor. Devletlerin iç işlerine karışmama yükümlülükleri vardır. Yunanistan’la bizim çok taraflı iade sözleşmelerimiz var. İade taleplerimiz de tüm bu şartlara uyuyor.”
‘SİYASİ KOZ OLARAK KULLANIYORLAR’
“Maalesef dünyada şöyle bir düzen var artık; terör örgütünün çıkarlarını kollamak, elinde sürekli bir siyasi koz bulundurmak için böyle yöntemlere başvuruyorlar. Aynı durum Amerika’da da var. ‘Yargıya karışamayız’ diyorlar. Ama bilemeyiz yargıya ne kadar karışıp karışmadıklarını. Belki de Yunanistan hükümeti iade etmek istemiyor ama yargıyı koz olarak kullanıyor olabilir. Bunları bilmek mümkün değil. Suçun işlendiği yer Türkiye. Suçu işleyenler de Yunanistan değil Türkiye vatandaşı. O zaman bu isimlerin iade edilmesi gerekir.”
‘YAKALAMA HER DEVLET İÇİN GEÇERLİ’
“Türkiye’nin dünyanın her neresinde olursa olsun bu kişileri yakalayıp getirme hakkı var, Yunanistan da dahil. O karar bizi bağlayan bir karar değil. Bu yakalama dünyadaki her devlet için geçerli. Belli bir hukuki izne de gerek yok. Gücün yetiyorsa gidip getirebilirsin. Tabi ki işbirliği yapmak gerekir. Diyelim ki yapmıyor ve bu kişileri vermiyor. Diyelim ki aldın geldin. Ne olacak? Senden iadesini mi isteyecek? Dünya tarihine baktığımızda bunun birçok örneği var. ABD de İsrail de bunu uygulamış. Hukuka uygun bir şekilde iade istenmiş. Diyorsunuz ki; iade et bana. ‘Etmeyeceğim’ diyorsa o beni bağlamaz. Bu şahıslar er ya da geç orayı terkedecek. Siz onları takip edeceksiniz. Bu sizin takip gücünüze bağlı. Bu hukuka aykırılık değil, yakalanıp adalet önüne çıkarılmasıdır. Bir diğer konuda Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Uluslar arası Adalet Divanı nezdinde girişimlerde bulunulabilir.”
Murathan Demirkıran
Aydınlık