Pekmez için, Trakya’da kazanlar kaynamaya başladı

Pekmez için, Trakya’da kazanlar kaynamaya başladı. Geleneksel yöntemle bağlardan toplanan üzümler, farklı aşamalardan geçiriliyor. Saatlerce kaynatıldıktan sonra kıvamını alan pekmez, demir içeriği, kan yapıcı özelliği ve lezzetiyle sofralarımızın vazgeçilmezi haline geliyor.

Abone ol

Dev kazanlar kuruldu, kaynayan kazandan çıkan duman, Trakya'yı sardı. Şimdi Tekirdağ’da pekmez zamanı…

Sofralarımızın en tatlı besini pekmez için kadınlar kollarını sıvadı. Bağlarda pekmez yapımı için bırakılan üzümler önce özenle toplanıyor. Yıkama bandında temizleniyor. Ardından da sıkma makinesinden geçiriliyor.

Posası ve çekirdekleri alındıktan sonra elde edilen üzüm suyuna, temiz killi toprak ekleniyor. Halk arasında pekmez toprağı da denilen bu kestirme işleminin yapılmasının bir nedeni var.

Sonrasında ise kadınların hünerli elleri devreye bir kez daha giriyor. Kurulan dev kazanlarda saatlerce süren kaynatma işlemi başlıyor. Bu işlem kesintisiz yapılıyor. Öyle ki kolları yorulan yerini bir diğer kişiye bırakıyor.

Kıvamını alan pekmez, cam kavanozlara dolduruluyor. Hava almayacak şekilde kapatılıyor. Yöresine has, doğal pekmez sofralara hazır hale getiriliyor.

Üreticisinden gelen bu tavsiyeye gönül rahatlığıyla uyabilirsiniz. Önümüz kış ve özellikle doğal pekmez, önemli bir çok hastalıkla mücadelede yarar sağlıyor.

ulusal.com.tr

Malatyalı kayısı üreticisi ne durumda? Yurt Tüpraş İzmir Rafinerisi'ndeki patlamada yaralanan işçi konuştu: Deprem oldu zannettim Yurt Diyarbakır’da tonlarca soğan, tarlada çürümeye terk edildi Yurt Doğu Anadolu'da yüksek kesimlerde kar bekleniyor (11 Ekim Çarşamba hava durumu) Yurt