Serhat Özyar Bilim Ödülleri sahiplerini buldu
Bilimsel araştırmayı kurumsallaştırmak ve bilim gücümüzün inşası için, ülkemizin bilim gündemiyle ilişkilendirmek amacıyla düzenlenen Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı ödülü Dr. Can Barış Top'un oldu
Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı (2014) ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl ödülü,"Harmonik Hareket Mikrodalga Doppler Görüntüleme Yöntemi" başlıklı doktora teziyle Dr. Can Barış Top kazandı. Seçici kurul, dört doktora tezini de onur ödülene değer buldu.
2002 yılında kaybettiğimiz değerli bilim insanı Dr. Serhat Özyar'ın anısını, bilimi ülke yaşamında maddi bir güç haline getirmeye katkıda bulunarak yaşatmak amacıyla oluşturulan "Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü", bu yıl 24 Nisan'da ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Sevim Tan Amfisi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Bilim gücünün inşası için
EMO, Bilim ve Ütopya Kooperatifi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği tarafından düzenlenen Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü, "Ülkemizde bilimsel araştırmanın kurumsallaştırılması ve bilim gücümüzün inşası için, üniversitelerimizdeki doktora programlarının desteklenmesi ve ülkemizin bilim gündemiyle ilişkilendirilmesi" amacını taşıyor.
Doktorasını Türkiye'de bir üniversitede tamamlamış, bu çalışmasıyla ülkemizin bilim gündemindeki temel sorunlardan birinin çözümüne katkıda bulunmuş adaylara verilen ödül için herhangi bir alan kısıtlaması bulunmuyor.
Meme kanseri teşhisinde yeni bir yöntem
Seçici kurul, ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde yaptığı "Harmonik Hareket Mikrodalga Doppler Görüntüleme Yöntemi" başlıklı tezinde özgün bir tıbbi görüntüleme yöntemi önermesi nedeniyle Dr. Can Barış Top'u ödüle layık gördü.
Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bu yöntemin meme tümörü belirlemede etkin bir yaklaşım olduğunu ayrıntılı analizlerle göstermiştir. Meme kanseri teşhisinde günümüzde yaygın olarak kullanılan mamografi yönteminde var olan iyonizan radyasyon kullanımı, yoğun dokularda ayırt ediciliğin azalması ve hastaya verilen rahatsızlık gibi sakıncaları ortadan kaldıran, bu görüntüleme yönteminin, önümüzdeki yıllarda meme kanserine ek olarak mikrodalga ve ultrasonik işaretlerin nüfuz edebildiği tüm doku ve organlardaki tümör tanısında etkin olma olasılığı yüksektir."
Onur ödüllerini alan isimler ise şöyle: "Türkiye'deki Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Adaptasyonu, Yazılım Yatırımları ve Firma Etkinliği" başlıklı teziyle Dr. Derya Fındık, "Osilatörler için Faz Modelleri ve Hesaplamaları" başlıklı teziyle Dr. Önder Şuvak, "Magnetohidrodinamik ve Biyomanyetik Akışkan Kanal Akımlarının Sonlu Elemanlar Yöntemiyle Çözümü" başlıklı teziyle Dr. Önder Türk ve "Türkiye Sığ Göllerinde Balık Avlanma Baskısı Karşısında Zooplanktonun Uyum Stratejileri" başlıklı teziyle Dr. Ülkü Nihan Yazgan Tavşanoğlu.
Bilime kendini adayan insan
24 Nisan 2002 tarihinde yitirdiğimiz Dr. Serhat Özyar, bilimsel çalışmayı yalnızca uzmanları ilgilendiren teknik bir uğraştan ibaret görmeyen, bilimsel yaklaşımın düşünsel yaşamın tüm alanlarına egemen kılınmasının gereğine ve önemine inanmış bir aydınlanmacıydı. Doktorasını ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde tamamlamış olan Serhat Özyar, yaşamını yitirdiğinde aynı bölümde öğretim üyeliği yapmaktaydı. Etkin bir araştırıcı ve özenli bir öğretmendi. Bilim ve Ütopya Dergisi ve Kooperatifi ile ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği'nin kurucularından olan Serhat Özyar, yaşamının sonuna kadar, gerek bu kuruluşların, gerekse Elektrik Mühendisleri Odası'nın en etkin üyelerinden biri olarak faaliyet gösterdi. Özyar, bilimi tüm yönleriyle ülke hizmetinde olmasını hedefleyen bütünsel bakış açısını hiçbir zaman terk etmedi. Ödül, 2003 yılından bu yana her yıl onu kaybettiğimiz 24 Nisan'da sahiplerine veriliyor.