Bakan Albayrak açıkladı: 3 ay maaş desteği vereceğiz

Kısa Çalışma Ödeneği ile çalışanlara gelir desteği sağlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, firmalara çağrı yaptı; “Ücretsiz izin yerine bu ödeneğe başvurulsun” dedi. Kredi kartında asgari ödeme oranı da indirildi. Türkiye koronavirüsün ekonomik etkileriyle mücadele ederken IMF’den de bir açıklama geldi.

Abone ol

İşçilerin koronavirüsün ekonomik etkilerinden korunması için “Kısa Çalışma Ödeneği” başlatıldı. Hazine ve Maliye BakanıBerat Albayrak sosyal medya üzerinden işverenlere çağrı taptı.

“Kısa Çalışma Ödeneği ile 3 ay maaş desteği verileceğini” hatırlatan Hazine Bakanı, “Tüm firmaları, çalışanları için ‘ücretsiz izin’ yerine bu ödeneğe başvurmaya çağırıyoruz.” dedi. Bakan Albayrak, Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili, “Faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışan vatandaşlarımıza 3 ay maaş desteği vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Berat Albayrak, yaptığı paylaşımda, ödeneğe ilişkin bilgilerin yer aldığı bir de video paylaştı.

Kredi kartı borcu olanlar için de bir çalışma yapıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, yeni tip koronavirüs nedeniyle vatandaşın finansman koşullarını kolaylaştırmak amacıyla yeni kararlar aldı.

BDDK kararı ile bireysel kredi kartları için asgari ödeme oranı yüzde 20'ye indirildi. Ayrıca, kredi kartı borcu ötelenen vatandaşlara 31 Aralık 2020'ye kadar asgari tutar da dâhil ödemesiz dönem tanımlanabilmesine imkân sağlandı.

Kamu bankaları ise vatandaşın elini rahatlatacak yeni bir kredi kampanyası başlattı. Geliri 5 bin liranın altında olanların yararlanabileceği kredi 6 ay geri ödemesiz olacak. Bir başka deyişle krediden; asgari ücretli, emekli, serbest meslek mensupları ile orta ve düşük gelir grubunda yer alan vatandaşlar yararlanabilecek.

Alınan sağlık tedbirleri kapsamında kredi başvurularının öncelikli olarak; bankaların mobil uygulamaları veya internet şubeleri aracılığıyla yapılması gerekiyor. Bankalar taleplerin toplanması sonrasında, kredi kullandırılması uygun olarak değerlendirilenlerin hesaplarına kredi tutarlarını aktaracak. Müşteriler böylece krediyi ATM’den de çekebilecek.

Koronavirüs nedeniyle ülkelerin ekonomileri derin yara almış durumda. Birçok ülke Uluslararası Para Fonu’nun kapısını çaldı. Açıklama IMF Avrupa Departmanı Direktörü Poul Thomsen’dan geldi.

Thomsen, Türkiye ve Rusya hariç, Orta ve Doğu Avrupa'daki AB dışı gelişmekte olan 9 ekonominin çoğunun hızlı finansman desteği kapsamında, acil yardım başvurusunda bulunduğunu söyledi.

Kovid-19'un Avrupa'yı sert bir şekilde vurduğuna dikkati çeken IMF Direktörü, krizin ne kadar süreceği bilinmese de ağır bir ekonomik etkisinin olacağını aktardı.

ulusal.com.tr

İhracat şubatta arttı Ekonomi IMF: Türkiye ve Rusya, IMF'den yardım istemedi Ekonomi Benzin ve motorine zam Ekonomi Piyasalarda koronavirüs etkisi sürüyor Ekonomi