Prof. Dr. Hasan Ünal: Libya'da ateşkes sürecinin olması muhtemel

Prof. Dr. Hasan Ünal, Libya'da yaşanan son gelişmeleri ve Hafter'in ateşkese yanıtının ne olacağını değerlendirdi.

Abone ol

Ulusal Kanal'da Gün Ortası'na bağlanan Prof. Dr. Hasan Ünal, Hafter'in ateşkese muhtemel bakışını ve diğer ülkelerin aldığı konumu değerlendirdi.

Ünal, "Hafter'in ateşkesi kabul etme ihtimali aksi ihtimale göre daha yüksek diye düşünüyorum çünkü Hafter'in aslında sağladığı destek açısından bakıldığında, bugüne kadar hangi ülkelerin destek verdiği açısından baktığımızda, Hafter'in bir manada altı boşalıyor. Hafter'e en çok destek veren Mısır, ateşkesi destekliyor. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri kalıyor. Hafter'e aktif destek veren ülkeler arasından Suudi Arabistan'ın destek verip vermediğini ya da vermeye devam edeceğini bilmiyoruz. Açıklamalarından anlıyoruz ki aslında Moskova'dan Hafter'in kalkmasına neden olan ülke Birleşik Arap Emirlikleri" diyerek Hafter'in arkasından olan ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu açıkladı.

"Öte yandan Rusya'da Hafter'e destek vermiyor, barış sürecine katılmasını istiyor. Hatta Rusya'nın orada bir güvenlik şirketine mensup askerleri de Hafter'in yanında çalışıyorlardı. Bunların sayısıyla ilgili spekülasyonlar vardı. Şimdi onlarında Rusya tarafından bakıldığında Hafter'e destek vermeyeceği düşünülebilir. Eğer Hafter ateşkes sürecine katılamazsa, Rusya'da ona destek vermeyebilir. Putin, Haliç Kongre Merkezi'nde TürkAkım Projesi'nin imza törenine geldiğinde yaptığı konuşmada, Libya'da Wagner Şirketi'nin girişimleri Rusya'nın ulusal çıkarları ile uyumlu değil demişti. Tüm bunları yan yana getirirsek Hafter'in arkasında sadece Birleşik Arap Emirlikleri kalıyor. Diğer ülkeler ateşkes sürecinden yana ABD bile aşağı yukarı Türkiye ile Rusya'yla yakın bir çizgide duruyor. İtalya, Avrupa Birliği içerisinde bizim çizgimize çok yakın. İngiltere bu konuya pek karışmama niyetinde, akıllı bir ülke. Fransa, boyundan büyük işlere kalkışma niyetindeydi fakat son zamanlarda onlarda fark etti ki Fransa'nın tek başına yürütebileceği bir iş değil bu. Hafter'in arkasında pek kimse kalmadı. Dolayısıyla Hafter'in savaşma isteği ihtimalini sürdürmesi zayıftır. Belki Hafter, Moskova'da 48 saat süre isteyip, Berlin'e gitmesiyle bir miktar taviz alabilir mi ondan da emin değilim. Örneğin Türkiye'nin ara buluculuğunu istemiyordu fakat Berlin'e davet edilen önde gelen ülkeler arasında Türkiye'de var ama mesela Hafter'e destek vereceğini açıklayan Yunanistan davetli değildi bildiğim kadarıyla. Bütün bunlar Libya'da bir ateşkes sürecinin olması muhtemel cümleleriyle ateşkes sürecinin yakın olduğunu söyledi.

ulusal.com.tr

CHP'nin HDP'ye desteğine Nedim Şener'den sert tepki Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ikinci yargı paketi açıklaması Gündem Bakan Dönmez'den yerli otomobil açıklaması Gündem İşte CIA'nın yalan memurları Gündem