Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin iddianame mahkemeye gönderildi

Darbe kalkışması gecesi Akıncı Üssünde yaşananlara ilişkin hazırlanan 4 bin 658 sayfa ve 570 klasörden oluşan iddianame mahkemeye gönderildi. 25'i general toplam 481 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede 1 numaralı şüpheli Fethullah Gülen, 2 numaralı şüpheli Adil Öksüz, 3 numaralı şüpheli ise Kemal Batmaz. Darbenin askeri sorumlusu da Akın Öztürk.

Abone ol

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişiminin merkezi olan Akıncı Hava Üssü'nde yaşananlarla ilgili hazırladığı iddianameyi tamamladı.

Derdest edilen komutanları götürüldüğü Akıncı Üssü'nde o gece yaşananlara ilişkin iddianame tamamlanarak mahkemeye gönderildi.

İddianamenin 1 numaralı şüpheli Fethullah Gülen, 2 numaralı şüphelisi Adil Öksüz, 3 numaralı şüpheli ise Kemal Batmaz oldu. Akın Öztürk de iddianamede darbenin askeri sorumlusu olarak yer aldı. Eski Yüksek Askeri Şura üyesi Öztürk'ün "Yurtta Sulh Konseyi ve FETÖ/PDY'nin yöneticisi olduğu, eylemin organizasyonu ve icrasında görev aldığı, teşebbüsü bizzat gerçekleştirenlere emir ve talimat verdiği" belirtildi.

Başsavcı Yüksel Kocaman'ın hazırladığı iddianame kalkışmayı Akıncı üssünden yöneten siviller Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Harun Biniş, Nurettin Oruç ve Hakan Çiçek'in darbedeki rolleri anlatıldı.

4 bin 658 sayfa ve 570 klasörden oluşan iddianamede; 1 orgeneral, 6 tümgeneral, 18 tuğgeneral, 22 albay, 26 yarbay, 33 binbaşı, 56 yüzbaşı, 62 üsteğmen, 115 teğmen, 131 astsubay ve 1 uzman çavuş ve 10 sivil olmak üzere toplam 481 şüpheli bulunuyor.

Savcı, firari Adil Öksüz'ün de aralarında bulunduğu 45 örgüt yöneticisi hakkında 303 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Öksüz'ün ByLock programını kullandığı, eşi Aynur Öksüz, kardeşi Mehmet Öksüz ve kayınbiraderi Ali Sami Yıldırım'ın da ByLock kullanıcısı olduğu vurgulandı.

İddianamede, Kayseri, Diyarbakır, Adana İncirlik'ten kalkan uçaklar ile İstanbul SAT Komutanlığından giden darbecilerin Akıncı üssündeki eylemlere katılması ve Konya MAK timinin İstanbul'daki darbe karşıtı komutanları Akıncı üssüne kaçırması da yer aldı.

İddianameye göre darbe kalkışmasında 25 pilot F 16 kullandı. Bunlardan 11'i bombalama faaliyetlerini gerçekleştirdi. Diğer pilotlardan ikisi İstanbul üzerinde alçak uçuş yaptı. 2 F-16 pilotu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağını takiple görevlendirildi. Diğer 10 pilot ise Ankara üzerinde alçak uçuş yaptı.

ulusalkanal.com.tr

Akıncı iddianamesinden: Darbe girişiminden 2 gün önce uçaklara Sniper taktırmış Gündem İstanbul Okmeydanı'nda DHKP-C'nin alıkoyduğu çocuk için operasyon yapıldı Gündem Mehmet Selim Kiraz şehit edilişinin 2. yılında anıldı Gündem Hatay'da "Yumurta bayramı" ile çoşkuyla kutlandı Gündem