Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ''Sorunları AB değil Türkiye ve Yunanistan çözebilir''
Yunanistan ABD ve Batı'nın desteğiyle Türkiye'ye karşı silahlanırken, Ankara iki ülke arasında uzlaşı çabalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Yunanistan'a iki günlük resmi ziyaret başlatan Çavuşoğlu, gezisine ABD'nin Türkiye'yi kuşatma planında üs olarak gördüğü Dedeağaç'tan başladı. Çavuşoğlu, Atina'ya geçerek Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ile görüşecek. Gündemde, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs gibi kritik konular var. Yunanistan'a pozitif gündemle gittiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, “Karşı taraftan da aynı yaklaşımı bekliyoruz” mesajı verdi.
İhtilaflı sorunlara uzlaşı arayışları kapsamında Yunanistan ile sürdürülen istişari görüşmeler, Mart ayında yapılan 62'inci tur sonrası Dışişleri Bakanları düzeyine taşınmıştı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Nisan ayındaki Ankara ziyaretinin ardından bu kez Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Atina'ya gitti.
Bakan Çavuşoğlu, Atina'da Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile bir araya gelecek. Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin yanı sıra, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında Türkiye'nin tutumunu, taleplerini ve uzlaşı çağrısını bir kez daha Yunan tarafına iletecek.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Atina'ya pozitif gündemle gittiklerini söyledi, ''Pozitif ağırlamıştık. Karşı taraftan da aynı yaklaşımı bekliyoruz.'' dedi.
Çavuşoğlu, Atina temasları öncesinde ise, Yunanistan'ın ABD ve Fransa'nın desteğiyle silahlandığı Batı Trakya'ya gitti. Çavuşoğlu'nun, ilk durağı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'yi kuşatma planında üs olarak kullanmak istediği ve son aylarda ciddi miktarda silah yığınağı yaptığı Dedeağaç oldu.
Dedeağaç'ta bir süre Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin ve Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu görüşen Çavuşoğlu, daha sonra Gümülcine'ye geçerek, Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ile bir araya geldi. Batı Trakya'da yaşayan Türklerin durumu hakkında bilgi aldı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Atina temasları öncesinde, Yunan To Vima gazetesine de konuştu. Yunanistan'ın, Avrupa Birliği'ni Türkiye'ye karşı bir koz olarak kullanmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. “sorunları Avrupa Birliği değil, Türkiye ile Yunanistan çözebilir” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, demecinde, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini kendi kıta sahanlığı içinde yürüttüğünün bir kez altını çizdi. ''Yunanistan ve Kıbrıslı Rumların tek taraflı maksimalist iddiaları karşısında hem Türkiye'nin hem de Kıbrıslı Türklerin haklarını korumaya kararlıyız.'' dedi.
Çavuşoğlu Kıbrıs konusunda da egemen eşit iki devletli çözüm vurgusunu yineledi. “Hepimiz geçmişin başarısızlıklarından ders çıkarmalıyız'' dedi.