Gazetecilere Özgürlük Plaftormu'ndan RTÜK ve TBMM'ye çağrı

Gazetecilere Özgürlük Plaftormu Ulusal Kanal’a verilen cezalar için RTÜK ve TBMM'ye seslendi.

Abone ol

Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Yener Güneş, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Ulusal Kanal’a çeşitli gerekçelerle, 20.05.2013 tarihinden bu yana toplam 58 adet ceza verdiğini, bu cezaların toplam bedelinin 673 bin lirayı aştığını ve RTÜK yetkililerinden aldıkları bilgiye göre sırada çok sayıda ceza bulunduğunu yazdı.

RTÜK’ün verdiği cezalarla ilgili gerekçelerdeki çelişkiler incelendiğinde dahi, Ulusal Kanal’ın vahim hukuk ihlallerine sistematik olarak maruz bırakıldığı görülüyor. Kanala tarafsız yayın yapmadığı gerekçesiyle 11.06.2013 tarihli ve 2 no.lu kararla verilen cezanın gerekçesinde Gezi Parkı olaylarındaki yayınlara atıfta bulunulurken, Ulusal Kanal Genel Müdürü Ceyhun İlsever’in “Gezi Parkı olaylarından dolayı RTÜK tarafından ceza verildi” yönündeki açıklamasına dayanılarak RTÜK’e iftira atıldığı gerekçesiyle 17.07.2013 tarihli ve 3 no.lu bir başka cezanın kesilmiş olması bu hukuk dışı çelişkilere örneklerden biri. RTÜK, Gezi Parkı olaylarındaki yayınlarıyla ilgili olarak geçen haziranda da Ulusal Kanal’ın dışında Halk TV, Cem TV ve EM TV’yi uyarmış veya para cezası vermişti. Bugün Ulusal Kanal’ın kapatılmasının tartışılmaya başlanması, RTÜK’ün ifade ve medya özgürlüğünü sınırlayıcı bir işlev gördüğü yönünündeki endişeleri artırıyor.

Onlarca gazetecinin hâlâ hapiste olduğu, haber yaparken fiziki ve psikolojik şiddete maruz kaldığı, işten çıkarıldığı veya çıkarılma tehdidi altında otosansüre zorlandığı ve gazetecilere karşı açılan binlerce davanın sürdüğü bu ülkede, tüm vatandaşların vergileriyle çalışan RTÜK’ün de denetim bahanesiyle muhalif medya organlarının üzerine onları adeta ölüme mahkum edercesine ceza yağdırması basın özgürlüğünü fevkalade sınırlayan bir durum arz etmektedir. RTÜK’ü, denetim işlevini yasalarda öngörülen şekilde tarafsız yapmaya, iktidarı eleştiren radyo ve televizyonlara yönelik ağır özgürlük ihlallerine son vermeye davet ediyoruz. TBMM’yi ve hükümeti, gazetecilerin görevlerini demokratik ülkedeki kıstaslara göre özgürce yapmasını sağlayacak tüm yasal düzenlemeleri yapmakla birlikte, RTÜK’ün keyfi uygulamalarını önleyecek adımları da acilen atmaya çağırıyoruz.

Gazetecilere Özgürlük Platformu

Erdoğan, PKK ile müzakereyi reddetti; “Gözünüze dizinize dursun“ Gündem CHP MHP ve İP’nin Milli Güçbirliği’ne konumlanışları Gündem 'Yeri doldurulamayacak bir Aydındı' Gündem Ercan İpekçi: Gerçekleri anlatan Ulusal Kanal'dan korkuyorlar Gündem